Снимка: Pixabay

Във вторник Русия глоби "ТикТок" за това, че не е изтрила съдържание, което нарушава руските закони за "ЛГБТ пропаганда", и стрийминг услугата "Туич" за това, че е организирала видеоинтервю с украински политически деец, което според Москва съдържа "фалшива" информация.

"Интерфакс" съобщи, че представител на "ТикТок" в съдебната зала е настоял производството да бъде прекратено, без да дава повече подробности.

Глобите са най-новата стъпка в дългогодишния спор на Москва с големите технологични компании, в който се налагат санкции за съдържание, изисквания за съхранение на данни и някои пълни забрани.

"ТикТок", собственост на базираната в Пекин ИТ компания ByteDance, е глобена с 3 млн. рубли (51 000 долара), съобщи Таганският районен съд в Москва.

Новинарските агенции съобщиха, че делото срещу "ТикТок" се основава на обвинения, че компанията "популяризира нетрадиционни ценности, ЛГБТ, феминизъм и изкривено представяне на традиционните сексуални ценности" в своята платформа.

Още по темата
На "Туич", собственост на "Амазон", беше наложена глоба от 4 милиона рубли (68 000 долара), съобщи съдът. Информационните агенции съобщиха, че делото е образувано в отговор на това, че "Туич" е организирал интервю с Олексий Арестович и съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

По-рано тази година "Туич" беше глобен с 3 млн. рубли за провеждането на друго интервю с Арестович.

В началото на март, скоро след като изпрати десетки хиляди войници в Украйна, Русия прие закон, който забранява "дискредитирането" на въоръжените сили, като наказанието е до 15 години. Чуждестранните технологични фирми бяха предупредени да не нарушават този закон.

Във вторник ТАСС съобщи, че "Туич" е изправен пред две нови глоби в размер до 8 млн. рубли за това, че не е изтрил това, което Русия смята за недостоверна информация за хода на своята "специална военна операция" в Украйна.

Русия обмисля да разшири обхвата на съществуващия закон за "гей пропаганда", приет през 2013 г., който забранява на всяко физическо или юридическо лице да насърчава хомосексуалните връзки сред децата. Законодателите твърдят, че законът трябва да бъде разширен, за да обхване и възрастните, а глобите за излагане на непълнолетни на "ЛГБТ пропаганда" трябва да бъдат увеличени.

Руските власти твърдят, че защитават морала в лицето на това, което според тях са неруски либерални ценности, насърчавани от Запада, но активисти за правата на човека казват, че законът се прилага широко за сплашване на руската ЛГБТ общност.

Отделно от това фондация "Уикимедия", която поддържа онлайн енциклопедията "Уикипедия", също е заплашена от глоба в размер на 4 милиона рубли за това, че не е изтрила "фалшификати" за руската армия, съобщи "РИА Новости".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase