Снимка: БГНЕС

Нахлуването на Русия в Украйна от самото начало беше свързано с редица стратегически грешки на руското командване. Не само че руската армия изпитваше логистични проблеми и войниците й не разполагаха с достатъчно храна, карти, медицински консумативи, но също така им се е налагало дори да прибягват до услугите на Уикипедия, за да намерят инструкции как да използват определени оръжия. Това се казва в разследване на New York Times.

В изданието журналистите цитират думите на войници от 155-та бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Руската федерация, които казват, че са били изпратени със стари видове оръжия, по-специално автомати Калашников от 70-те години на миналия век. В същото време много новобранци с малко опит са търсели в интернет информация как да ги използват правилно.

Още по темата
Руските военни са разчитали на стари карти за навигация, някои от които от 60-те години на миналия век, а много от тях са използвали мобилните си телефони, за да се обаждат на номера в Русия, позволявайки на украинските сили да ги локализират и атакуват.

В доклада се посочва още, че първоначално командирите са казали на подчинените си, че няма да участват в боеве - вероятно се е разчитало, че руската армия ще прегази Украйна за 2-3 дни без да срещне сериозна съпротива или просто истината е била скрита от войниците.

Руски войник на име Михаил, който през октомври е станал свидетел на смъртта на много свои другари в боевете за град Павловка, казва пред изданието, че от 60 души от неговия взвод 40 са били убити и само 8 са избегнали сериозни наранявания. "Това не е война. Това е унищожаване на руския народ от собствените му командири", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase