Снимка: БГНЕС
fallback

Възходът на Евгений Пригожин, руски олигарх, довереник на Путин и ръководител на прословутата частна военна компания "Вагнер", е знак за ерозията на върховенството на закона в Русия. Той показва, че държавата е готова да толерира крайно, необосновано насилие, стига то да служи на нейните интереси. Това в крайна сметка може да се превърне в заплаха за самия режим.

Пригожин е частен гражданин, който преди това е бил ресторантьорски магнат – известен като "главният готвач на Путин" поради покровителството на президента за неговите ресторанти и фирми за кетъринг. Но в някакъв момент през 2014 г. той съосновава "Вагнер" заедно с бивш руски военен персонал и оттогава се превърна в основен играч във военната кампания на Русия в Украйна.

През последните няколко месеца той поема прерогативи, които обикновено са запазени за висши държавни служители или самия президент. И все пак той няма официална юридическа функция нито в правителството, нито в армията, а самата компания "Вагнер" е технически незаконна, тъй като частните военни компании са забранени в Русия.

Когато Пригожин започна да набира войници в руските затвори в края на лятото на 2022 г., предлагайки им помилване в замяна на шест месеца служба в Украйна, руските законодатели не можаха да обяснят на каква законова основа действа той. Според руското законодателство само президентът може да помилва осъдени престъпници и освобождаването им преди края на мандата им изисква продължителен съдебен процес. Въпреки това, в края на януари, след като първата партида осъдени войници от "Вагнер" бяха изпратени обратно в обществото като свободни хора, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че помилванията са напълно законни, но че някои укази се пазят в тайна.

Мнозина предполагат, че Кремъл позволява на Пригожин да действа в законна сенчеста земя, за да може да си измие ръцете от действията на "Вагнер", ако станат твърде крайни. Неофициалната армия предлага на редовната армия възможност да отхвърли отговорността за прекомерни загуби на хора или територия, или в случай, когато е изправена пред обвинения за военни престъпления на полето. Това предполага паралелна армия, готова да приеме ролята си на подчинен или изкупителна жертва.

Пригожин обаче показа признаци, че няма да приеме чисто подчинена роля. Той открито критикува и предизвиква държавни служители, включително висши генерали. А министерството на отбраната и "Вагнер" открито си противоречат, поемайки отговорност за неотдавнашните руски успехи в Донбас. Наскоро Пригожин обяви, че вече не набира служители в затворите. Въпреки че той твърди, че това е така, защото сега има достатъчно хора. Но действията му може и да са знак, че министерството на отбраната се опитва да му подреже крилете.

Наскоро Пригожин поиска от руския парламент да внесе промени в закона, за да направи критиките към неговите осъдени войници незаконни. Председателят на Думата отговори, като поиска от парламентарната комисия по сигурност и отбрана да проучи въпроса. Ако се направят исканите промени, това може сериозно да затрудни преследването на бивши осъдени войници за нови престъпления. Давайки такава свобода на действие на Пригожин, Кремъл създава санкционирана от държавата култура на престъпно насилие.

Още преди миналогодишната инвазия в Украйна "Вагнер" имаше репутация на убийства, изнасилвания и крайно насилие.  Като ужасен скорошен пример за това се появи видео на убийство с чук на дезертьор от "Вагнер" от Украйна, който беше върнат в Русия при размяна на затворници. Пригожин похвали убийството, а Песков заяви, че убийството не е държавна работа. Когато държавата открито приеме, че вече не държи монопола върху използването на сила, тя изпраща едно от двете послания: държавното и престъпното насилие са се размили в едно, или в противен случай то вече не е под контрол.

Други частни армии също са във възход. Частната армия на министъра на отбраната Сергей Шойгу, Patriot, действа в Украйна от 2014 г., а частната армия на олигарха Генадий Тимченко, Redut, първоначално създадена за защита на газовото находище на неговата компания, също присъства в Украйна. Да не говорим за армията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. На 7 февруари газовият гигант "Газпром" обяви, че създава собствена частна военна компания.

"Вагнер" е най-известната от тях, с приблизително 50 000 членове, работещи само в Украйна, и единственият, ръководен от оператор, който се държи все повече и повече като някой, търсещ истинско политическо влияние. Пригожин наистина понякога е спряган като наследник на Путин. В едно от последните си видео изяви той се обръща към украинския президент Володимир Зеленски от пилотската кабина на изтребител-бомбардировач Су-24, предизвиквайки го на двубой в небето в замяна на територия в Украйна. Това предполага, че Пригожин не само се смята за връстник на Зеленски, но и слабо зачита дипломатическия протокол в международните отношения, които гласят, че само друг държавен глава трябва да се обръща директно към своя колега.

Говорих, не за протокола, с бивш офицер от КГБ и руски олигарх, които твърдят, че Пригожин умишлено е рекламиран като страшилище, за да бъде представен на руската публика, която фантазира за смяна на режима. Предупреждението е ясно: ако Путин си тръгне, нещата може да се влошат.

Дали Пригожин е марионетка, чиито конци могат да се режат по волята на Путин, в крайна сметка е без значение. Престъпното насилие вече се толерира и се институционализира в Русия. Засега изглежда, че Путин все още контролира нещата. Но като делегира използването на сила на недържавни участници, той им дава вкус на власт, която може да стане неуправляема в деня, когато режимът покаже признаци на слабост. Светът трябва да бъде подготвен за хаоса, който ще настъпи.

Коментарът е на Саманта де Бендерн - асоцииран сътрудник в програмата за Русия и Евразия в Chatham House и политически коментатор в телевизия LCI във Франция, за The Guardian,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Селянина си е селяни

преди 1 година

А бе щом криминални елементи за теб станаха достойни хора си ми ясен! Заинтересува ли се пригожката за какво е лежал в затвора? не нали, ама плямпащ колко да не зааспиш и да иззкараш някоя копейка там.....

93

питанка

преди 1 година

хаха...да не би този готвач, като е готвач, да не е терминатор бе? куршума не е ли еднакъв за всички и не влиза ли дълбоко без да прави разлика в имената...

92

Анонимен

преди 1 година

Историятя е пълна с такива паравоенни bokluci, дето в един момент стават прекаленосилни и накрая омирисват трънката. Ернст Рьом и тн

fallback