Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия определи като "чуждестранни агенти" женска организация, която води кампания за връщане на мобилизираните мъже от Украйна, и бивш кандидат за президент, подкрепящ мира.

Москва използва този етикет, който е с конотации от съветската епоха, за да заглуши инакомислието на критиците на Кремъл.

Руското министерство на правосъдието включи движението "Пут Домой", което организира протести в Москва, ръководени от жени, за връщане на мобилизирани мъже от Украйна, в списъка си с "чуждестранни агенти", предаде АФП.

Движението "Пут Домой" е съставено от съпруги на руски мъже, мобилизирани да се бият в Украйна.

Министерството на правосъдието заяви, че тя е работила за създаване на "негативен имидж" на Русия и руската армия и е призовавала към незаконни протести.

Москва включи като "чуждестранен агент" и Екатерина Дунцова, която се опита да се кандидатира срещу президента Владимир Путин на президентските избори през март.

Дунцова, която беше подала документи за регистрация в надпреварата като независим кандидат, водеше кампанията си с платформа за прекратяване на офанзивата в Украйна.

Повече от два месеца след вота, на който Путин спечели пети мандат, без да бъде оспорван от каквато и да било значима опозиция, тя беше обвинена за "чужд агент".

Русия заклейми и медийния проект SOTA, една от малкото независими медии, отразяващи събития от Русия. Властите заявиха, че медията е критикувала офанзивата в Украйна и че сред служителите ѝ има "чуждестранни агенти", живеещи в чужбина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase