Снимка: БГНЕС
fallback

Украинският политик Виктор Медведчук написа първата си статия за руски медии, след като пристигна в Русия от Украйна в резултат на размяна на затворници, съобщава ТАСС.

Преди това Медведчук заемаше длъжността ръководител на политическия съвет на забранената сега в Украйна партия "Опозиционна платформа - За живот". На 12 април 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски обяви ареста му по обвинения в държавна измяна и нарушаване на законите за водене на война. В края на септември Медведчук беше освободен и замина за Русия.

В статия, публикувана днес във всекидневника "Известия", той анализира военното противопоставяне в Украйна, разглежда неговото зараждане и прави прогноза за развитието на ситуацията.

Прогноза за развитие на конфликта

Според Медведчук, за да се разреши ситуацията в Украйна, е изключително важно да се признаят интересите на Русия.

"Студената война приключи с политическо решение за изграждане на нов свят, в който няма да има войни. Ясно е, че такъв свят не е създаден, че настоящата световна политика се върна обратно в началото - точката, от която политиката на разведряване започна. Сега има само два изхода: по-нататъшно плъзгане към световна война и ядрен конфликт или подновяване на усилията отново да се намали напрежението, за което е необходимо да се вземат предвид интересите на всички страни. За това обаче е изключително важно политически да бъде признато, че Русия има свои собствени интереси, които трябва да бъдат взети под внимание", смята Медведчук.

Според него конфликтът или ще се разрасне, за да се прехвърли в Европа и други страни, или ще се локализира. За да се осъществи последният вариант обаче, "от съществено значение е страната на мира да бъде чута". Засега западните страни, които активно подкрепят военните действия в Украйна, отказват това да се случи.

Политическото движение за мир в Украйна е от решаващо значение

Медведчук посочва, че много украинци са миролюбиви и не подкрепят Зеленски в стремежа му към военни победи. За да бъдат чути тези хора, е необходимо политическо движение без участието на западни държави.

"Ако една партия, която търси мир и граждански диалог, не се вписва в някаква демокрация, тогава това истинска демокрация ли е? Необходимо е да се създаде политическо движение на тези, които не са се отказали от убежденията си заради смърт и затвор, които не искат страната им да стане сцена на геополитически сблъсъци", пише той.

Oще по темата
Медведчук отбелязва, че Украйна е прекарала по-голямата част от своята история с Русия и е културно и душевно свързана с нея. "Икономиката е недвусмислен императив за интеграция с Русия. Антируските настроения не донесоха нищо друго освен мъка и бедност на Украйна", подчертава той.

Ролята на югоизточната част на Украйна

Според него Русия е започнала да се интегрира на европейския пазар по-бързо от Украйна благодарение на своите енергийни ресурси. "Независимостта на Украйна можеше да завърши с икономически колапс, ако не беше югоизтокът, който в момента е сцена на ожесточени битки. През 90-те години именно рускоезичният югоизток спаси икономическата, а с нея и политическата независимост на Украйна", смята Медведчук. "Бизнесът на югоизтока до голяма степен е обвързан с Русия и нейните интереси, тъй като конфликтът е престанал да бъде изключително вътрешна работа. Русия е изправена пред необходимостта да защити не само своите икономически интереси, но и своята международна чест и достойнство".

Зараждане на конфликта

Що се отнася до зараждането на сегашния конфликт, според Медведчук Западът и Русия са възприели края на Студената война по различен начин. Западът недвусмислено е заявил своята победа, считайки Москва за губеща.

"И тъй като Русия, според неговата схема, е загубилият, то тогава териториите на бившия Съветски съюз и социалистическия блок са законна плячка от войната на Съединените щати и НАТО и в съответствие с правилото "горко им на победените" попадат под контрола на Запада. Следователно Украйна трябва да се разглежда като владение на САЩ и НАТО и в никакъв случай на Русия", обяснява той.

Медведчук смята, че изходът от военната конфронтация между Изтока и Запада, която може да завърши с ядрена катастрофа, в определен момент е намерен съвместно от Москва и Вашингтон и съвсем не означава, че Западът ще погълне Изтока.

"Ставаше дума за равноправно сътрудничество и съвместно изграждане на нова политическа и икономическа реалност. Можем ясно да видим два подхода за прекратяване на Студената война: триумфът на победителите, от една страна, и изграждането на нов свят и цивилизация, от друга. Бъдещите събития ще следват сценарий, базиран на тези два подхода", заключава Медведчук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Ала, Бала

преди 1 година

Този много прилича по лице на нашия национален предател

113

муспи

преди 1 година

До 115: "Великобритания и САЩ"! Такива държави няма, - това са еврейски военно-икономически бази.

112

Електра

преди 1 година

Миролюбивите украинци не подкрепяли Зеленски, а миролюбивите *** подкрепял ли кръвожадното жуже, и затова ли 100ци хиляди избягаха, за да не ги мобилизират рашистите...

fallback