Снимка: БГНЕС

Андрей Медведев, бивш командир на взвод от т. нар. група "Вагнер", премина незаконно руско-норвежката граница и подаде молба за убежище в Норвегия. Самият той говори за това в интервю за руския правозащитен проект Gulagu.net, пише украинската информационна агенция УНИАН.

Твърди се, че преминаването на границата е станало в четвъртък, 12 януари, близо до руския миньорски град Никел в Мурманска област. По думите на Медведев точно в момента на преминаване на границата руските граничари са го забелязали и са открили огън, но са пропуснали.

Веднъж стигнал на територията на Норвегия, бившият наемник се обърнал към местните правоприлагащи органи и поискал политическо убежище. В момента той се намира в норвежката столица Осло, където е настанен в център за нарушители на миграционните закони.

Медведев твърди, че е готов да разкаже всичко, което знае за дейността на "групата Вагнер", включително нейния лидер Евгений Пригожин.

Медведев се присъединил към групата "Вагнер" през юли миналата година. След изтичане на 4-месечния договор принудително му е удължен срокът на служба. Тогава Медведев самоволно напуснал поста и се върнал в Русия. Мъжът се свързал с правозащитници и твърдял, че хората на Пригожин се опитват да го заловят и той всъщност се укрива.

През декември Медведев даде интервю за The Insider, в което говори за екзекуциите и загубите в групата "Вагнер".

"Имах 15 души в моя отряд, това е точно щурмовият отряд, който отиде на бойни мисии. Затворниците започнаха да идват при нас през август. Създадохме 4-ти взвод. Ние бяхме "смъртници", защото всички осъдени бяха пратени в 4-ти взвод. И за няколко дни от взвода останаха 3-ма души от 13", каза той.

До 2022 г. частната армия на руския олигарх Евгений Пригожин, известна като "Групата Вагнер" или "ЧВК Вагнер", се попълваше от наемници сред бившите руски военни и полицаи. Но на фона на мащаба на сегашната инвазия, Пригожин реши да увеличи размера на групата си за сметка на затворници от руски затвори.

Коментари Напиши коментар

119

Анонимен

преди 2 месеца

Най вероятно ще го наградят с един голям чук по стара вагнерска традиция :)

118

Анонимен

преди 2 месеца

Този затворник освен че е престъпник е и предател на своята родина и ще гори в ада за това помнете ми думата. Никой не обича предателите. Дори норвежците .

117

Анонимен

преди 2 месеца

За отстреляните затворници свършва договора,а заплащането за времето на пребиваване в ЧВК Вагнер в пълен срок 6 месеца се изплаща на затворите по договор понеже няма договори за услуги м/у държавни ведомства и частни компании не платени по точки,алинеи,казуси щото това е вид услуга от която затворника за пълен срок на изпълнение на задължението по договор получава свободата и размера на заплатата си за пълен срок,не могат да им отнемат,изпълнили си дълга,но ако е отстрелян,застрелян могат с фалш