Снимка: Bulgaria ON AIR

Обявена е въздушна тревога в три района на Украйна. Каква е ситуацията от първо лице, обяснява кореспондентът на Bulgaria ON AIR доц. Даниел Бенатов. По думите му в момента в Киев е спокойно, сутринта не е имало атаки, но най-сериозните неща са настъпленията на юг.

"В моя район има ток и мобилна мрежа. На юг върви подготовка за контраатака на украинската армия. Нямам информация в Киев да няма ток и вода. Кметът Виталий Кличко съобщи, че вече всичко е почти оправено", разказа той в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите му в магазините вече се продават бутилки с балончета газ, които могат да бъдат използвани за топлене на вода, ако има проблеми с газа и тока.

"Пътищата към Западна Украйна са празни, от Киев няма евакуация и паника. От юг всеки ден обаче вървят евакуационни влакове", коментира той по отношение на информацията, че украинците масово напускат своите домове.

Според него все още няма толкова сериозни проблеми -  има храна и лекарства, заради което хората не желаят да напуснат своите жилища.

Доц. Бенатов подчерта, че към момента украинците правят контраатака в Херсонска област и се намират на 15-30 км от областния център.

"Украинските войски вървят по десния бряг. След референдумите Русия затвори пътищата и не пуска хора от Украйна. Много от жителите обаче са напуснали Херсонска област през Крим, след което се връщат отново в Украйна през Полша. Руснаците предлагат на украинците от Херсон евакуация в Русия", поясни той.

В ефира на Bulgaria ON AIR доц. Бенатов констатира, че на жителите на Херсонска област са им предлагани жилища на руска територия.

"Има голям риск за обстрелване на Херсон", обобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase