Снимка: БГНЕС

Украйна ще може да се защити, каквото и да планира врагът срещу нея, заяви в поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

"Каквото и да планира и прави врагът, нашата перспектива е ясна: Украйна ще се защити", изрази увереност украинският лидер.

Според него във вторник руските войски отново са атакували електропреносната мрежа на Украйна, използвайки безпилотни летателни апарати и ракети. Държавният глава на Украйна заяви, че някои от дроновете и ракетите са били свалени от украинската противовъздушна отбрана.

Зеленски благодари на партньорите на Украйна, които помагат за укрепването на противовъздушната и противоракетната отбрана на страната. Той отбеляза, че германската система за противовъздушна отбрана IRIS-T, която Германия наскоро предостави на Киев, се е представила много добре. "Това е наистина ефективна система", каза президентът.

Зеленски коментира информацията за използването на ирански безпилотни летателни апарати от страна на Руската федерация за нанасяне на удари по инфраструктурата на Украйна.

"Не бива да се забравя, че самият факт, че Русия се обръща към Иран за такава помощ, е признание от страна на Кремъл за нейния военен и политически провал", подчерта украинският лидер.

Още по темата

Зеленски добави, че е провел среща, на която в рамките на структурите на ООН е бил разработен проект за резолюция, предложен от Украйна, относно създаването на компенсационен механизъм, който да гарантира, че руските активи ще покрият щетите, нанесени на Украйна в резултат на войната.
 

В три региона в Централна Украйна е обявена тревога за въздушна опасност. Това съобщиха местните власти, цитирани от ТАСС.

"Предупреждение. Кировоградска област. Въздушна тревога", написа в канала си в Telegram началникът на Кировоградската областна военна администрация Андрей Райкович.

Подобни съобщения в каналите Telegram публикуваха ръководителите на Полтавска и Черкаска област Дмитрий Лунин и Игор Табурец. По-късно в Полтавска област е обявена втора въздушна тревога.

За въздушната тревога съобщи и секретарят на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев, предава БГНЕС.

Карта, публикувана в канала на "Обозревател" в Телеграм, показва, че въздушна тревога е обявена и в Днепропетровска област, Харковска област и в контролираната от Киев територия на Запорожка област.

По-рано на 19 октомври, властите на Одеска и Николаевска област също обявиха въздушна тревога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase