Снимка: БГНЕС

Путин се интересува единствено от нови територии. За него нямат никакво значение нито смъртта на руските войници в Украйна, нито спадащият жизнен стандарт, нито съдбата на самите руснаци, пише Иван Преображенский за "Дойче Веле".

Владимир Путин във Владивосток (7 септември 2022)

"Ние нищо не сме загубили. И нищо няма да изгубим. Основната ни придобивка е укрепването на нашия суверенитет." Тези думи Владимир Путин изрече по време на Източния икономически форум във Владивосток в отговор на въпроса какво Русия е загубила и какво е спечелила от 24 февруари насам. И повтори тезата си, че досега руската армия още не е започнала сериозно да воюва в Украйна. Може ли да се вярва на оптимистичните изказвания на руския президент?

Още по темата


Сбогом, благосъстояние

Руснаците, повечето от които се преструват, че не забелязват продължаващата война, традиционно са загрижени най-вече за икономиката и благосъстоянието си. Но ако четете кремълските медии, всичко изглежда много добре. Руската икономика изглежда се оказа по-устойчива от очакваното, а приходите от продажбата на енергоизточници са високи, благодарение на драстичното увеличаващите се цени. Дори някои на Запад споделяли тази гледна точка.

Още на следващия ден Владимир Путин бе подкрепен от своя стар приятел, бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Той води активна предизборна кампания в Италия и може би затова държи да бъде забелязан. Политикът, в чиято вила Путин е нощувал неведнъж, заяви, че засега не вижда икономически загуби за руския лидер. "Струва ми се, че той е напълно способен да се противопостави на санкциите и на ограничаването на цените на газа", каза Берлускони.

Но достатъчно е да се погледнат прогнозите на самото руско правителство и на Централната банка, а не хвалебствените прессъобщения. Загубите за икономиката от войната и санкциите са огромни и ситуацията постоянно ще се влошава през следващите години. Парите, натрупани преди войната, ще стигнат за около две години. Много скоро руснаците ще бъдат принудени да се сбогуват с авоарите на Руския фонд за национално благосъстояние (в който се съхраняват  средства от бюджета, предвидени за доброволно пенсионно осигуряване на гражданите), защото и те ще се изчерпят.

Всичко това със сигурност ще се отрази на живота на обикновените руснаци, които, противно на триумфалната реторика на Владимир Путин, вече са загубили много: работни места, достъп до валутните си сметки и голяма част от качеството на живот, поради това, че изчезнаха цели категории вносни стоки. Глупаците с радост заявяват, че могат да минат и без западни стоки, но по-умните са се запасили с чуждестранни лекарства още през пролетта.

Независими експерти пишат за дълбока, макар и скрита, банкова криза. Министерството на финансите съобщи за рекорден спад на приходите от петрол и газ през август. Агенция Блумбърг, позовавайки се на секретен доклад на руското правителство, прогнозира дълга и сериозна рецесия.

Путин не брои убитите руснаци

Преките военни загуби на Русия във войната ѝ срещу Украйна са десетки хиляди. Украинското командване говори за повече от 50 000 убити. Журналистите, които анализират броя на молбите за обезщетения за загинали военни, смятат тази цифра за правдоподобна. Но дори и загубите да са малко по-малки, трябва да се имат предвид и десетките хиляди ранени, сред които са и много инвалидизирани за цял живот.

Защо тогава руският президент гордо заявява, че страната "не е загубила нищо"? Първият му мотив е ясен - да убеди всички, че Русия е здраво стъпила на краката си. И то навярно не толкова враговете, а о-скоро малкото ѝ останали съюзници. Ненапразно изявлението бе направено във тъкмо в Далечния изток.

Нека го чуе и Китай, който явно не кипи от желание да помага на подложената на санкции Русия. А Путин заблуждава и когато казва, че е укрепил суверенитета на Русия. От 24 февруари насам тя не е станала по-независима, а тъкмо обратно - увеличила е критичната си зависимост от Китай в много аспекти.

Паралелният свят на Путин

Но Путин очевидно си вярва. Това е човек, лишен от всякаква емпатия. Той живее в някакво паралелно измерение – твърде различно от това на обикновените хора. За него страната явно е някаква територия, ненаселена пустош, където неизвестно от кого се добиват полезни изкопаеми. А от негова гледна точка има дори и прогрес – поне една и половина области вече са откъснати от Украйна и придадени към Русия.

Фактът, че десетки хиляди са загинали, а милиони други са обеднели или са загубили работата и средствата си за препитание, не могат да развълнуват руския президент. Освен ако това наистина не спъне наполеоновските му планове. Човешкото измерение на живота не е в състояние да проникне във вселената на Путин - тя е изцяло пронизана от желанието му да властва. А властта си той далеч не е загубил, независимо от всички грешки и военни престъпления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase