Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изненадващото късно вечерно разместване на екипа по отбраната и сигурността на президента Владимир Путин сигнализира за решимостта му да мобилизира военната икономика на Русия за дълъг и засилен конфликт в Украйна срещу Запада.

Путин назначи бившия си помощник по икономиката и първи вицепремиер Андрей Белоусов, на 65 години, за нов министър на отбраната на Русия. Белоусов заменя 68-годишния Сергей Шойгу, който беше министър на отбраната от 2012 г. и се прехвърля на нова роля като секретар на Съвета за сигурност на Русия. Николай Патрушев, дългогодишен съюзник на Путин, който заемаше този пост, беше уволнен и трябва да поеме друга, неуточнена позиция.

Назначаването на Белоусов, който отдавна се застъпва за по-голям държавен контрол върху икономиката, „не е свързано с военното лидерство“, каза в Telegram Татяна Становая, основател на политическата консултантска компания R.Politik. „Става въпрос за „Госплан“ във военно-промишления комплекс“, каза тя, имайки предвид системата за държавно планиране от съветската епоха.

Путин стигна до решението си да назначи Белоусов, отчасти защото имаше предвид примера на бившия министър на отбраната на САЩ Робърт Макнамара.

Като министър на отбраната при президентите Джон Ф. Кенеди и Линдън Б. Джонсън през 60-те години на миналия век по време на войната във Виетнам Макнамара преразгледа изцяло военните поръчки, за да подобри ефективността.

Свалянето на Шойгу, един от най-близките съюзници на Путин, може да отразява разочарованието от неуспеха да победи Украйна във война, която трябваше да продължи дни и сега е в третата си година със стотици хиляди убити или ранени руски войници. Министърът на отбраната беше мишена на прекратения миналогодишен бунт на лидера на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин, който го обвини в многократни провали на бойното поле.

Междувременно, руските войски напредват в североизточната част на Харковска област на Украйна в нова офанзива. Украинският президент Володимир Зеленски каза късно в неделя, че отбранителните сили държат позициите си в ожесточени битки, като нарече ситуацията „изключително трудна“.

Путин е решен да постигне минимална военна цел за овладяване на пълния контрол над района на Донбас в източна Украйна след дългогодишния конфликт, разпалван от Москва, който му даде оправдание за нахлуването през февруари 2022 г., според запознати със стратегията на Русия.

Основният ремонт на отбраната се извършва, докато Путин се готви да пътува до Китай тази седмица за разговори с президента Си Дзинпин. Посещението подчертава значението за лидера на Кремъл на „безграничното“ приятелство с Пекин, което позволи на Москва да устои на безпрецедентните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници, за да се опитат да разрушат икономиката на Русия.

Подобно на Шойгу, Белоусов пристига в Министерството на отбраната без военно минало. Тъй като Украйна започва да получава десетки милиарди долари нова военна помощ от своите американски и европейски съюзници, Русия е изправена пред предизвикателството да увеличи максимално въздействието на собствените си разходи за отбрана, които нарастват до исторически високи нива, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Държавните разходи за Министерството на отбраната и сектора за сигурност на Русия се доближават до 6,7% от брутния вътрешен продукт, доближавайки се до нивата, достигнати от Съветския съюз в разгара на Студената война през 80-те години, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, според информационната служба на Интерфакс.

Въпреки че нивата на разходите все още не са „критични“, Путин избра Белоусов поради необходимостта от „икономическа конкурентоспособност“ в Министерството на отбраната, каза Песков, предаде Интерфакс.

„Назначаването на Белоусов е знак, че руската икономика се трансформира във военна икономика“, каза Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир в Москва.

Назначаването на Белоусов има за цел да подобри координацията между военния и цивилния сектор на Русия, за да „направи армията много по-силна във войната“, каза Николай Петров, гостуващ сътрудник в базирания в Берлин мозъчен тръст SWP. „Очевидно това е приоритет за Путин сега."

Разместването е най-мащабното сътресение от 2020 г., когато Путин назначи Михаил Мишустин да замени Дмитрий Медведев като министър-председател. Месеци по-късно Путин промени конституцията, за да му позволи още два мандата, което означава, че може да управлява до 2036 г., когато ще бъде на 83.

Мишустин беше преназначен миналата седмица, за да продължи да бъде министър-председател. Медведев е заместник-ръководител на Съвета за сигурност от 2020 г.

Наблюдателите на Кремъл ще следят внимателно съдбата на 72-годишния Патрушев, който беше ястребовият ръководител на Съвета за сигурност от 2008 г. и изигра ключова роля в нахлуването в Украйна. Бившият агент на КГБ наследява Путин като шеф на Федералната служба за сигурност, когато последният е избран за министър-председател на Русия през 1999 г., а Патрушев остава на този пост до 2008 г.

Неговият син, Дмитрий Патрушев, беше повишен във вицепремиер, отговарящ за руската селскостопанска индустрия в правителствените промени, които последваха встъпването в длъжност на Путин миналата седмица за пети президентски мандат.

Други повишени служители с връзки с елита на Путин включват Борис Ковалчук, чийто баща Юрий е санкциониран финансист, описан от Министерството на финансите на САЩ като „личен банкер“ на президента. В понеделник Путин номинира Ковалчук за ръководител на Сметната палата, която следи държавните разходи.

Долната камара на руския парламент, Държавната дума, одобри в понеделник назначаването на 10-те вицепремиери на Мишустин, включително Александър Новак, който наблюдава отношенията на Русия с групата страни износителки на петрол ОПЕК+.

Путин назначи 74-годишния Сергей Лавров да продължи да бъде външен министър, удължавайки мандата му на поста, който заема от 20 години.

Президентът предложи също така да запази Александър Бортников като ръководител на службата за сигурност на ФСБ и Сергей Наришкин като директор на руското външно разузнаване. Виктор Золотов също ще продължи да бъде началник на националната гвардия на Русия в списъка с назначения, изпратен до Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, за потвърждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase