Снимка: БГНЕС

Растящите сметки за газ и електроенергия рискуват да предизвикат икономически и политически хаос в целия ЕС и нараства натискът върху блока да действа.

Действието в Брюксел се разгорещява. Посланиците на ЕС се срещнаха днес, а в петък министрите на енергетиката ще бъдат в столицата на ЕС за извънредна среща на върха.

Но какво означава всичко това? Какво се очаква да обсъдят министрите? И какво ще бъде постигнато тази седмица? Предлагаме ви наръчник преди решаващата среща на върха.

1. Какъв е проблемът?

Цените на електроенергията се повишиха до небето на целия континент, главно поради това, че Русия използва доставките на газ, за да удари съюзниците на Украйна в ЕС.

Цените на газа са тясно свързани с цените на електроенергията в ЕС, като цената на едро на електроенергията се определя от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на търсенето за следващия ден. Напоследък това е много скъп газ - във вторник фючърсите достигнаха 238 евро за мегаватчас, което е повече от осем пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Ситуацията се влошава от високите температури в началото на това лято, които погубиха капацитета на водноелектрическите резервоари в Европа. Проблеми с поддръжката принудиха Франция да спре 32 от 56-те си ядрени реактора, което подкопава ролята на страната като исторически износител на електроенергия.

2. Защо се влошава ситуацията?

Цените на енергията се понижиха донякъде, след като в края на август достигнаха рекордни стойности, но най-голямото притеснение е как ще се справи континентът през зимния отоплителен сезон.

В петък руската компания "Газпром" заяви, че ще спре доставките на газ за Европа по газопровода "Северен поток" за неопределено време.

Притесненията са, че ако зимата не е мека, това може да принуди правителствата да ограничат доставките, особено за промишлените потребители.

3. Какво прави ЕС?

Страните от ЕС са запълнили газовите хранилища до 82% от капацитета им, което е доста повече от целта, договорена през лятото и дава известно облекчение на опасенията за доставките преди зимния сезон.

Комисията изготвя планове за "спешна намеса" на пазара на електроенергия в ЕС, като европейските посланици ще получат нова оценка на политиката от Комисията преди срещата на министрите в петък, потвърди говорител на Комисията във вторник.

Много национални столици също взеха нещата в свои ръце и обявиха мерки за подкрепа, за да предпазят потребителите от осакатяващи сметки за енергия.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция е готова да доставя повече газ на Германия тази зима в замяна на внос на електроенергия от Берлин.

Страните от ЕС, включително Германия, Италия и Испания, въведоха мащабни планове за намаляване на търсенето на енергия, които включват температурни ограничения за предприятията; някои планират извънредни данъци върху свръхпечалбите, реализирани от производителите на енергия, които не използват природен газ, а след това изпращат тези пари за облекчаване на потребителите.

4. Какви са възможностите?

Въпреки че Комисията все още не е публикувала официално предложение, тя очерта няколко варианта.

В предварителната си оценка миналата седмица, Комисията предложи усилия за намаляване на търсенето на електроенергия. Тя предложи също така държавите да ограничат цената на електроенергията от източници, различни от газ, и да преразпределят средствата от производителите на енергия с висока печалба, за да подпомогнат потребителите.

В друг документ, Комисията също така предложи няколко идеи за ограничаване на цените на газа - определяне на максимална цена на руския газ или намаляване на цените чрез административни действия.

Испания и Португалия, които през юни получиха специално разрешение от Комисията да въведат временно ограничение на цените на газа, се разглеждат като възможни пробни варианти за подобни мерки в целия блок. Анализаторите обаче изразяват съмнения, че иберийският модел, който включва субсидиране на производителите на изкопаеми горива, може да бъде приложен другаде - особено в страни, където изкопаемите горива са голяма част от енергийния микс и субсидирането им може да се окаже скъпо.

5. Подкрепят ли страните от ЕС плановете на Комисията?

Много страни от ЕС вече подкрепят намесата на пазара, включително някакъв вид таван на цените на енергията, но мненията остават разделени по други предложения, като например определянето на максимална цена за руския газ - идея, повдигната от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Кремъл предупреди, че в отговор ще спре подаването на газ, което предизвика тревожен звън в някои страни.

Въпреки че Германия вече получава много малко газ от Русия, тя все още се притеснява, че спирането на газа може да има каскадно въздействие върху целия блок. "Оставаме скептични, когато става въпрос за проблеми, свързани с ограничаване на цените на газа", заяви говорител на германското министерство на икономиката.

Но други изглеждаха невъзмутими, като френският президент Еманюел Макрон, че "ако Комисията реши да въведе таван на цените на природния газ, закупуван по тръбопроводи от Русия, Франция ще подкрепи такава мярка".

Варшава прави още една стъпка напред и ще предложи ограничаване на цената на целия внос на газ в Европа, заяви полски дипломат.

Съществува и предпазливост по отношение на разделянето на цените на газа и електроенергията, въпреки че мненията започват да се променят. Германският министър на икономиката Роберт Хабек призна, че блокът се нуждае от "фундаментална реформа на пазара на електроенергия".

6. Какво ще се случи по-нататък?

Министрите на енергетиката на ЕС ще се отправят към Брюксел в петък, но не е ясно дали резултатът ще бъде споразумение.

Чехите, които в момента са ротационни председатели на Съвета, са изготвили списък с предложения, включващ ценови ограничения за газа от "конкретни юрисдикции", временно отделяне на цените на газа и електроенергията, увеличаване на "ликвидността на пазара", ограничаване на приходите на производителите, които не използват газ, и оценка на въздействието на системата на ЕС за търговия с емисии.

Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела заяви, че министрите ще разгледат определяне на максимална цена за енергията, която не се произвежда от газ, като например ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници.

Според един от дипломатите на ЕС обаче все още не е предложено никакво законодателство и срещата на върха в петък ще бъде по-скоро за обсъждане на националните гледни точки, като официалните разговори ще се проведат на следващия Съвет по енергетика през октомври. Високопоставен служител на Комисията предположи, че официално предложение ще има едва след речта на фон дер Лайен за състоянието на Европейския съюз на 14 септември.

Лидерите на ЕС също ще проведат среща на върха през октомври, но с оглед на главозамайващите цени на енергията нараства натискът за бързи действия.

"Ако постигнем своето, това ще отнеме по-скоро седмици, отколкото месеци", заяви германският канцлер Олаф Шолц в понеделник

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase