Снимка: БГНЕС

Путин се опитва с най-голямата си ракета – „Газпром“ да удари Европа. Това каза бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски пред Нова телевизия. По думите му най-голямото оръжие на Европа е да спре да купува и използва руски газ.

"Трябва да преговаряме с Турция и станция Странджа да стане легитимна", каза Севлиевски.

„Целта да се сложи таван на цените на руския газ е да се изключи политическата премия“, каза от своя страна дипломатът Илиян Василев. Според него Русия не може да си позволи изобщо да не изнася газ. „Това е тръбопроводен газ и той няма как да се пренасочи. От гледна точка на търсенето въпросът е дали може да се реализира“, каза той.

„Целта на тази мярка на ЕС е да се направи така, че цената да не е изгодна за Русия. Само че руската страна казва, че това е политика, а не пазарно решение и спира доставките на газ. Вече оперираме в една среда, в която е ясна, че тези количества ги няма. Може би ще влизат от друга страна, но цената ще е много по-висока“, заяви икономистът Кузман Илиев.

Още по темата
По думите му проблемът с газа няма да е тази зима, защото повечето хранилища вече са пълни. "Проблемът ще е следващата зима, когато няма да има откъде да дойдат тези количества", смята Илиев.

"Газът става дефицитна стока заради една грозна политика", каза още икономистът.

Икономистът Евгений Кънев обясни, че освен въвеждането на таван на цената, ЕК има и друга идея – разделянето ѝ на зони. Втората опция е Европа да се раздели на зони – Замисълът е „зелените” зони да преливат газ към „червените”, които нямат никакви осигурени количества.

Според Кънев ще отнеме време, докато се усети ефектът от евентуалното налагане на таван на цените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase