Снимка: БГНЕС

Всяко ново твърдение за атентата, убил Даря Дугина, изглежда повдига повече въпроси, отколкото дава отговори.

В понеделник руската служба за сигурност ФСБ заяви, че е разгадала случая, публикувайки информация и видеозапис, според които украинка от полка "Азов", която е пристигнала в страната през юли, е отговорна за убийството на Дугина, чийто баща е крайнодесният идеолог Александър Дугин.

Още по темата

Според ФСБ убийцата е успяла да влезе в Русия с 12-годишната си дъщеря, да се движи незабелязано, докато често е сменяла табелите на Mini Cooper-а си, да заложи и взриви професионално взривно устройство и да напусне страната.

Предполага се, че Наталия Вовк е успяла да направи всичко това, без да бъде забелязана от руските служби за сигурност, докато не е избягала, вероятно представяйки се за един от стотиците хиляди украинци, които или са потърсили убежище в Русия, или са били насилствено депортирани от окупираните райони на Украйна.

Твърденията на ФСБ ще бъдат посрещнати с изключителен скептицизъм, а Украйна категорично отрече всякакво участие в атаката, като посочи, че Дугин е маргинална фигура и настоя, че службите й не изпълняват този вид мисия.

Но не е невъзможно да си представим мотив за Киев: смъртта на Дугина дойде, докато украинците се борят с Русия в окупирания Крим. Операции като дързък план за примамване на група руски наемници в Украйна преди две години показват, че в украинските служби има хора, които обичат да мислят мащабно, пишат от The Guardian

Освен това, макар да е вярно, че Дугин едва ли е дясната ръка на Путин, за какъвто го представят някои, няма съмнение, че той има добре познато име както в Русия, така и на Запад, и е отправял чести, омразни призиви за насилие срещу Украйна и украинците. Ако изчислението беше за високопрофилна цел, която въпреки това е сравнително уязвима и има минимална сигурност, Дугин не е нелогичен избор, ако приемем, че той, а не дъщеря му е първоначалната предвидена цел.

Въпреки това скоростта, с която ФСБ излезе с видео "доказателства", както и няколко доста озадачаващи аспекта на историята си, със сигурност повдигат червени флагове. За агенция, която не успя да разкрие многобройни високопоставени убийства в Русия, включително на критици на Путин, скоростта на работата на ФСБ по този случай е толкова подозрителна, колкото и липсата на напредък в други важни случаи.

Други изнесени версии на събитията също не изглеждат много правдоподобни. В неделя бившият руски депутат Иля Пономарев, който сега живее в изгнание в Киев, заяви, че зад атаката стоят партизани от неизвестна досега група, наречена Национална републиканска армия, добавяйки неочаквано и интригуващо измерение към случая. Но Пономарев не предостави никакви доказателства и много наблюдатели отхвърлиха твърдението като рекламен трик.

Длъжностни лица в Украйна предполагат, че убийството е по-вероятно да е операция под "фалшив флаг", организирана от руската държава, за да предостави оправдание за по-нататъшно насилие. Разбира се, този цел бе постигната: пропагандисти като Маргарита Симонян от телевизионната мрежа RT призоваха за повече удари по Украйна и украинците впоследствие.

Не е ясно обаче дали Русия се е нуждаела от някакъв претекст, за да продължи агресията си, и ако целият случай е бил нагласен, това прави ФСБ и руската държава да изглеждат странно уязвими и некомпетентни.

Според версията на ФСБ за събитията украински убиец е успял да влезе в Русия, да извърши убийство близо до столицата и след това да избяга, без да бъде задържан. Кадрите от ФСБ показват предполагаемата убийца, изглеждаща ледено спокойна, с малката си дъщеря, докато влиза и излиза от Русия и се движи из столицата.

Ако е вярно, това е шокиращ провал на ФСБ, а ако е невярно, това е странна самоуличаваща история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase