Снимка: БГНЕС

На 20 август Дария Дугина намери смъртта си, взривена от бомба, заложена в колата й, която вероятно е имала за цел да ликвидира баща й - Александър Дугин. Веднага след случая пропагандната машина на Кремъл заработи на пълни обороти, за да обвини Украйна за атентата. Въпреки че отговорността бе поета от партизантска организация, оперираща на територията на Русия, разследващите се целяха към доказването само на една версия - че Дугина е убита от Украйна.

Още по темата

Ден по-късно разследващите от ФСБ обявиха, че са разрешили случая - убийството на Дугина било планирано от тайните служби на Украйна. И не само - около ден и половина след атентата, вече се знаеше името на убиеца, както и движението му към и от Русия.

Убиецът според ФСБ е Наталия Вовк, която влязла в Русия с дъщеря си на 23 юли, настанила се в същата кооперация, която обитавала и Дугина, и изчезнала от страната веднага след атентата, като в момента е в Естония. От руските разузнавателни служби публикуваха и видео на жената, заподозряна в убийството.

Имайки тази информация и държавната телевизия се включи към затвърждаването на версията, че Вовк работила за Украйна и именно тя е убила Дугина. РИА Новости показа откъси от интервю с мъж, за когото се твърди, че е баща на Наталия Вовк, но лицето на мъжа е скрито, той не казва името си и не уточнява как се казва дъщеря му.

Пред камерата мъжът казва, че дъщеря му "май е служила" в украинската армия, а не в полка "Азов", но се е уволнила, защото имала раково образувание в главата и е била оперирана. "Сложиха й пластина в главата и тя стана една такава шантава", казва мъжът на видеото.

Той твърди, че преди няколко дни е получил обаждане от Вовк, която му казала, че е в Литва. Преди да стигне в Русия пък, Наталия била бежанка във Франция, но там не й харесало. Върнала се в Полша, а след това обратно в Украйна.

Хакерската група RaHDit, цитирана от РИА Новости, твърди, че 43-годишната Наталия Вовк е член на украинския полк "Азов" на Националната гвардия на Украйна. На уебсайта на проруския проект "НемеZида" са публикувани предполагаемите лични данни на жената, както и снимка, приличаща на служебна карта. Антон Геращенко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, заяви, че това е фалшива информация.  От полкът "Азов" също отричат Наталия Вовк да е била част от редиците им.

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента Михаил Подоляк заяви по-рано, че Украйна няма нищо общо със смъртта на Дугина.

Убийството на Дария Дугина е дело на руските специални служби, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, като уточни, че страната му не е замесена в него.

"Ние не работим по този начин. Имаме по-мощни задачи, които се изпълняват от нашите момчета и момичета. Ние нямаме нищо общо с бомбения атентат срещу тази дама - това е дело на руските специални служби", заяви той по време на телевизионен маратон.

Руският президент Владимир Путин подписа вчера указ за награждаването на Дария Дугина с ордена "За храброст" посмъртно. Поклонението пред останките на загиналата Дугина ще се проведе днес в Останкино.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase