Снимка: БГНЕС

На петия месец от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна стана известно, че руските военнослужещи масово напускат руската армия. Това съобщава The Moscow Times.

Така през март 2022 г., само месец след началото на военните действия, 300 военнослужещи, воюващи на руска страна доброволно, без да чакат да бъдат уволнени, слагат оръжието си и напускат Украйна.

Въпросните войници са от подразделение 63354, разположено в Буйнакск. Съобщава се, че наемателите са започнали процедура за прекратяване на договора, предава "Униан".

Според майките на военнослужещите, които са отказали да се бият срещу Украйна, войниците не са имали нито униформи, нито храна. Същата информация е потвърдена от активист за правата на човека. Според него военнослужещите са имали проблеми с униформите и консумативите, а "оръжията са били дефектни".

Някои са се върнали с измръзнали крайници, а няколко души останаха с увреждания, защото е трябвало да "отрежат почернялото месо".

В резултат на това някои хора подават оставка, а други, под натиска на роднините и местните власти, се възстановяват и се връщат в Украйна след хоспитализация.

За подобен случай съобщава и Фондация "Свободна Бурятия". 150 военнослужещи на договор от 5-та отделна гвардейска танкова бригада от военното подразделение 46108 са написали оставките си от украинския конфликт.

Александра Гармажапова, ръководител на фондация "Свободна Бурятия", заяви, че още около 500 буряти искат да се оттеглят от руската армия.

Войната в Украйна

На 24 февруари Русия започна пълномащабно нахлуване в независима Украйна.

Според очевидци бурятите, които се бият в Украйна, са особено жестоки. Докато руснаците предимно пият и грабят в окупираните територии, бурятите масово измъчват, изнасилват и разстрелват цивилни.

Към 15 юни жителите на Чечения са изнудвани с отвличане на техни роднини, изтезания и други методи на натиск, ако откажат да отидат да се бият в Украйна.

Към средата на юни са потвърдени 184 смъртни случая от Бурятия.

На 29 юни 2022 г. бурятските съпруги поискаха връщането на съпрузите си от Украйна.

На 12 юли 2022 г. медиите съобщават, че бурятите в Русия скачат от автобуси, за да не отидат на война.

На 13 юли 2022 г. става известно, че Русия е сформирала специално военно подразделение за набиране на наемници, т.е. всъщност мобилизацията е достигнала до Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase