Снимка: БГНЕС

Украинските сили започнаха изтегляне от Северодонецк - последният голям бастион на украинската съпротива в Луганска област. Това става четири месеца след началото на руската инвазия.

Още по темата

На украинските сили беше наредено да се оттеглят от източния град Северодонецк, тъй като вече няма смисъл да се защитават разпокъсаните позиции, защото всеки следващ ден води до нови жертви, заяви управителят на Луганска област Серхий Хайдай.  

Цялата инфраструктура на Северодонецк е унищожена, 90% от домовете са с нанесени при обстрела щети, 80% от тях са непроправимо разрушени. Смята се, че стотици цивилни остават в града, много от тях са намерили убежище в химическия завод Азот.

С падането на Северодонецк, цяла Луганска област остава под руски контрол, с изключение на град Лисичанск, който според местните власти руснаците много трудно ще превземат, защото има сериозни отбранителни позиции, съобщи БНР.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че през последния месец и половина страната е получила около 200 единици 155-милиметрови оръдия по стандартите на НАТО. Според него тези оръжия са по-точни и ефективни и присъствието им променя "картината на бойните действия"

Коментари Напиши коментар

220

Анонимен

преди 1 месец

Тя е под руски контрол от седмица и повече но наведените ни медии чак сега го публикуват понеже са чакали разрешение от евроатлантическите си началници

219

Сашо

преди 1 месец

Укрите смело бягат от Северодонецк, защото тръгват да превземат Москва. До два-три дни е тяхна!П.С. Информацията е от английското разузнаване.

218

Анонимен

преди 1 месец

На дежурните *** им секнахме коментарите под статиите за Македония. Скоро украинските победи ще им секнат коментарите и за Украйна. И ще трябва да се върнат на работа