Снимка: БГНЕС

Високопоставен служител на въведената от Русия администрация на окупираната Херсонска област в Украйна е бил убит при явно покушение в петък, съобщи заместник-ръководителят на администрацията пред "Ройтерс".

Дмитрий Савлюченко, началник на отдела за семействата, младежта и спорта в Херсонската военно-гражданска администрация, е бил убит при взрив на бомба.

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че в един от дворовете на областната столица Херсон, където е станал взривът, има два изгорели автомобила и че прозорците на една четириетажна къща са изпочупени.

Съветник на украинския губернатор на Херсон заяви пред украинската обществена информационна мрежа "Суспилне", че убийството е "успешна работа на партизани", ръководени от въоръжените сили на Украйна.

Херсон се намира северозападно от анексирания от Русия Кримски полуостров и беше окупиран през първата седмица на руската инвазия в Украйна, започнала през февруари. Голяма част от местното население е напуснало града.

През първите седмици на окупацията в региона се провеждат редовни граждански протести, които са потушени.

Оттогава насам има непотвърдени сведения за нарастваща партизанска дейност срещу подкрепяните от Русия власти.

На 18 юни украинските медии съобщават, че началник на местен затвор, който се е присъединил към въведената от Русия администрация, е бил ранен при взрив на бомба.

На 20 юни украинските военни съобщиха, че двама руски войници са били убити, а друг е бил ранен, когато въоръжен мъж е открил огън в крайбрежно кафене в град Херсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase