Снимка: БГНЕС

Високопоставен служител на въведената от Русия администрация на окупираната Херсонска област в Украйна е бил убит при явно покушение в петък, съобщи заместник-ръководителят на администрацията пред "Ройтерс".

Дмитрий Савлюченко, началник на отдела за семействата, младежта и спорта в Херсонската военно-гражданска администрация, е бил убит при взрив на бомба.

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че в един от дворовете на областната столица Херсон, където е станал взривът, има два изгорели автомобила и че прозорците на една четириетажна къща са изпочупени.

Съветник на украинския губернатор на Херсон заяви пред украинската обществена информационна мрежа "Суспилне", че убийството е "успешна работа на партизани", ръководени от въоръжените сили на Украйна.

Херсон се намира северозападно от анексирания от Русия Кримски полуостров и беше окупиран през първата седмица на руската инвазия в Украйна, започнала през февруари. Голяма част от местното население е напуснало града.

През първите седмици на окупацията в региона се провеждат редовни граждански протести, които са потушени.

Оттогава насам има непотвърдени сведения за нарастваща партизанска дейност срещу подкрепяните от Русия власти.

На 18 юни украинските медии съобщават, че началник на местен затвор, който се е присъединил към въведената от Русия администрация, е бил ранен при взрив на бомба.

На 20 юни украинските военни съобщиха, че двама руски войници са били убити, а друг е бил ранен, когато въоръжен мъж е открил огън в крайбрежно кафене в град Херсон.

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 1 месец

Бе ко праят русские окупанти в независима Украйна кандидат член за ЕС бе??? Бой по руските окупанть, бой, бой, бой!!!

35

Анонимен

преди 1 месец

Руски служител с украинско име?! Колаборационист е точната дума.Във видео на херсонските партизани беше съобщено,че това чака всички предатели. Съобщението беше придружено и от адресите на всички администрации, работещи с руснаците,които да очакват същите "мерки".

34

Митрофанова до 35:

преди 1 месец

Трябва да знеш, че ръководството на Русия сън не ги лови какви нови опорки да измисляме за десетината алкохолика, които пишат коментари в Днес бг. Май, много насериозно се вземаш.