Снимка: БГНЕС
fallback

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас и всички, живеещи там, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата

"Постоянните брутални бомбардировки, постоянните руски удари по инфраструктура и жилищни райони показват, че Русия иска да изпразни тази територия от хора. Затова защитата на нашата земя, защитата на нашия народ, е буквално битка за живот", каза той снощи във вечерното си видеообръщение към нацията.

По думите му градовете в Донбас ще оцелеят само ако Украйна продължава да се държи. "Ако руските нашественици успеят да осъществят намеренията си дори частично, те разполагат с достатъчно артилерия и авиация да превърнат целия Донбас в развалини. Както направиха с Мариупол", каза Зеленски.

Той посочи, че Мариупол, някога един от най-развитите градове в региона, сега е "руски концентрационен лагер сред развалините".

В големия северен град Харков положението е "брутално", но украинските войски и агентите на разузнаването са постигнали "важни тактически успехи", добави Зеленски, без да уточни.

Той каза, че спасителите продължават да претърсват развалините в Киев след ракетните удари в четвъртък. Зеленски изрази съболезнованията си на семейството на Вира Хирич, която загина при обстрела. Украинският президент заяви, че тя е 23-ият журналист, убит във войната./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

Анонимен

преди 2 години

Тоя вече не се чува какво говори.

123

Манолски

преди 2 години

Донбас се самопровъзгласи за независима република. От 8 години ракетите там ги хврълят украинците, ама пак руснаците виновни. Зеленият и наш Киро са някакви уникални лъжци

122

До г-н Зеленски

преди 2 години

Защо не мислихте преди 24 февруари а сега плачете по всички световни медии.Не рзабрахте ли ,че тази война не е ваша а е на задокенаските Ви партньори срещу руснаците.Народа Ви е за стръв колкото и грозно да звучи.Нека задокеанските Ви партньори да приемат 10 милиона украинци и да се грижат за тях ама не нали.По лесн е да се вкара в Европа конфликта за да станат всички послушни.Жалко за Украйна защото не случи на политици както и ние.Грешките на народа да избират ид...ти се заплашат скъпо.

fallback