Снимка: Bulgaria ON AIR

Украинският външен министър Дмитро Кулеба беше изслушан от депутатите от Комисията по външна политика. Пред тях той заяви, че който не изпраща военна помощ на Украйна, подкрепя руската агресия.

Въпросът с изпращането на военна помощ от България към Украйна е бил поставен пред премиера Кирил Петков, научи Bulgaria ON AIR.

"Това, което беше обсъдено във Външно, не включваше тази тема. Въпросът е бил обсъден на срещата при премиера", заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.  

Още по темата

Обсъждане на темата не е имало и с българските депутати, но от публикувано в социалните мрежи видео става ясно, че управляващите от "Демократична България" са изразили подкрепа за военна помощ пред Кулеба по време на закритото заседание.

За да тръгне оръжие към Киев обаче, парламентът трябва да даде "зелена светлина". Двете предложения на "Демократична България" и ГЕРБ не бяха обсъдени и на заседанието на Комисията по външна политика.

"Предложенията, които бяха внесени в нашата комисия, бяха върнати за доизясняване на технически законови подробности", посочи председателят на външната комисия Венцислава Любенова.

От ГЕРБ обвиниха управляващите в саботаж и намекнаха, че посещението на Кулеба у нас не е случайно.

"Едва ли има някой в България, който да си мисли, че Кулеба е тук на протоколна среща", заяви депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева.

"Време е да се уплътни българската подкрепа за Украйна", призова депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.  

А според "Възраждане" страната ни и сега изпраща военна помощ, но тайно.

"Вчера от "Арсенал" също са товарени огромни количества оръжие, които, разбира се, не отиват директно в Украйна", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Окончателното решение дали страната ни ще даде военна помощ на Украйна се очаква след Великден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase