Снимка: БГНЕС

По-голямата част от моряците от кораба "Царевна" са се евакуирали като техните съпруги обясниха, че са го направили без помощта на държавата.

Още по темата

"Със сигурност държавата не е преставала да търси решение на проблема с моряците от "Царевна" през изминалите 50 дни на войната. Няколко пъти и премиерът направи изявления, включително за подготовката за спасяване на тези моряци.", каза пред Нова тв бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев. Според него след време ще се разбере цялата истина или това може да стане още като се приберат.

"Най-важното е, че тези български граждани вече са на по-сигурна земя, доколкото може теренът, на който се водят военни действия, да е сигурен. Предполагам, че те вече са по-далеч от тях", заяви той.

По думите му още през февруари Русия е събрала много мощна военноморска групировка. "Тя практически осигури пълен контрол на морското пространство в Азовско море и голяма част от Черно море. Там Украйна не е имала никаква възможност да предприема каквито и да е действия по море. Страните от НАТО пък намалиха присъствието си в Черно море", отбеляза Тагарев.

"Имаше информация, че в началото на войната има около 70-100 блокирани кораба. Някои от тях се опитаха в първите дни на войната да отидат в по-безопасна част на Черно море, но три от тях бяха ударени. Единият беше турски кораб с украински екипаж", коментира още той и добави, че не е забелязал да има сериозни усилия този проблем да бъде решен и всяка държава започна да търси решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase