Снимка: БГНЕС

Моряците от кораба „Царевна“ са добре и на безопасно място. Това каза в Авиобаза Граф Игнатиево началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БТА.

Още по темата
Той допълни, че към момента няма да бъде давана информация къде се намират те.

Вчера министър-председателят Кирил Петков обяви на брифинг в Министерски съвет, че част от екипажа на кораба „Царевна“ – 14 български граждани и един гражданин на Украйна, са евакуирани от пристанището на Мариупол.

Адмирал Ефтимов участва в медийния ден по представянето на съвместното изпълнение на мисията Air Policing от българските ВВС и ВВС на Кралство Нидерландия.

Руската инвазия в Украйна ни принуди, като членове на НАТО, да засилим и осигурим целостта на фланговете ни в Източна Европа, както и сигурността на нашите страни партньори от Източна Европа. Това коментира генерал-лейтенант Денис Лаут, командир на Военновъздушните сили (ВВС) на Нидерландия. По думите му коалиционните операции на алианса изпращат силен сигнал към „руския агресор, който предпочете да нападне суверенна европейска нация“ и към всеки агресор, който представлява предизвикателство пред единството на НАТО. Ние всички сме заедно и стоим като един, допълни Лаут.

От днес четири нидерландски изтребителя F-35 със 100 души личен състав участват в съвместен Air Policing с българските си колеги. Те бяха пребазирани у нас на 6 април, припомни адмирал Ефтимов и допълни, че това е ярко доказателство за ангажираността на партньорите ни в алианса за сигурността на югоизточния фланг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase