Евакуираните български моряци от кораба "Царевна" са в безопасност. Това потвърди началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. По информация на съпругите на двама от екипажа, българите се намират на територията на Донецка народна република (ДНР).

Българската държава не е участвала в изтеглянето на 14-имата българи и украинския им колега от кораба "Царевна", заявиха Катерина Димова и Севделина Стоянова – съпруги на двама от моряците. В телефонен разговор те са споделили, че сами са предприели действия по евакуацията си.

"На тях им е писнало да чакат. Събрали са си куфарите и са слезли от кораба. Намерили са милициите на Донецката народна република, които владеят пристанището, и са помолили да бъдат евакуирани", посочи Севдалина.

"Няколко членове на екипажа сами са слезли от кораба. Явно са били в непосредствена близост частите на Донецката армия и са отишли при тях, и са им казали, че са поискали да се евакуират", добави Катерина.

По думите им - в момента евакуираните се намират в хотел в самопровъзгласилата се Донецка народна република и са в добро здравословно състояние. По-рано и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов потвърди, че моряците са в безопасност, но не даде подпобности за тяхното местоположение.

"На безопасно място са, но повече подробности не мога да дам", лаконичен бе адм. Ефтимов.

Темата присъства и в Народното събрание. От "Възраждане" обвиниха правителството, че съзнателно не коментира кой е помогнал на моряците.

"Тъй като липсваше благодарност от страна на българското правителство към Донецката република, ние решихме да компенсираме. Затова ние направихме две писма до Донецката република, кратко изразяваме благодарност. Не прави чест на нашия МС, че не намериха и една думичка благодаря да кажат", заяви Костадин Костадинов.

Все още не е ясно по какъв маршрут ще се приберат у нас моряците от "Царевна".  По собствено желание на борда на кораба във водите край Мариупол остават трима българи, сред които капитанът, както и двама украинци.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase