Снимка: БГНЕС

Според него България не е неутрална, само защото не снабдява Украйна с оръжие

Русия продължава да нанася удари над Източна Украйна. Хиляди се евакуират от Харков до Одеса в западна посока за да избегнат обстрел.

"Политическото ръководство на Украйна знаеше, че страната не може да влезе в НАТО. Подкрепяхме стремежа им за членство, не членството. ЕС може да бъде въвлечена в същата ситуация с обещанието за бърза писта за влизане, но това не означава, че ще влезе. За държавите, които от години чакат да влязат в Съюза, може да се породи напрежение". Това заяви пред Нова тв дипломатът Любомир Кючуков.

Още по темата

По думите му мотивът, с който започна войната - членството на Украйна в НАТО, се оказа най-лесно разрешим, териториалните въпроси ще са най-трудни. "Трудно може да се очаква пробив от срещата на австрийския канцлер с Путин, но може да се натрупат инициативи с цел примирие. Преговорите буксуват, а войната продължава. Няма достатъчно политическа воля за политическа договореност. Прекъсванията в преговорите показва, че липсва чувството за спешност", смята той.

Според него България не е неутрална, защото не снабдява Украйна с оръжие, тъй като е член на  ЕС и участва във всички решения. "Войната ще приключи на масата за споразумения. Путин няма интерес да превземе Киев. Санкциите няма да решат конфликта. Много по-трудно е да се решат всички въпроси, отколкото да се търси примирие преди всичко друго", подчерта Кючуков. И допълни, че позицията на България се доближава до тези на Франция и Германия.

"Когато има осъдително поведение на посланик в дадена държава му се ограничава достъпа до администрацията. Изгонване на Митрофанова значи стъпка към прекратяване на дипломатическите отношения. Казусът се опитва да приватизира партийно солидарността с Украйна", коментира дипломатът. По въпроса с блокирания в Мариупол кораб с български моряци той сподели, че е недопустимо те да бъдат третирани като заложници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase