Снимка: БГНЕС

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отрече пред британската телевизия "Скай нюз" Русия да е извършвала военни престъпления в Украйна, но потвърди, че тя е претърпяла там значителни военни загуби.

В първото си интервю за западна медия Песков каза, че сателитните снимки на мъртви цивилни по улиците на украински градове са "смел фалшификат". Ние отричаме руските военни да имат нещо общо със зверства над показаните по улиците на Буча мъртви тела, заяви той пред "Скай нюз". Песков определи цялата ситуация в Буча, където снимки показват много убити украински цивилни, като "добра инсинуация и нищо друго".

Още по темата

Помолен да посочи колко цивилни са загинали от началото на войната, която започна на 24 февруари, говорителят на Путин каза, че не иска да отговори, тъй като числата не са потвърдени и "защото живеем в дни на фалшификати и лъжи". Русия понесе значителни загуби на войници и това е огромна трагедия за нея, призна обаче той.

В интервюто Песков продължи да твърди, че не се води война, а се провежда специална военна операция, която е била необходима, тъй като Украйна е антируски център от 2014 г. Русия се оттегли от Киевска и Черниговска област в Украйна в израз на добра воля, увери той. "Беше акт на добра воля да се премахне напрежението от тези региони и да се покаже, че Русия наистина е готова да създаде по-спокойни условия за продължаване на преговорите”, добави Песков.

Пентагонът потвърди в сряда, че руските сили в Украйна са се изтеглили напълно от столицата и от северния град Чернигов. Американските разузнавателни служби обаче предупредиха, че руснаците може да са оставили мини, и добави, че все още не може да се оценят човешките загуби, както и щетите по инфраструктурата.

Що се отнася до Мариупол, в украинската Донецка област, за която Русия претендира, че е нейна, Песков каза, че градът ще бъде "освободен от националистически батальони", и изрази надежда това да стане скоро.

"Скай нюз" припомни, че Мариупол е обсаден от руски войски от началото на войната, като хиляди хора са намерили подслон в мазета без храна, вода и ток. (БТА)

Коментари Напиши коментар

179

Интересно

преди 9 месеца

Как ли ще живеят самите руски семейства , които са загубили мъжете си в тази война ? Дали ще екзалтирано крещят по Красная площадь " Слава Путину ! " ?

178

Анонимен

преди 9 месеца

Ами ще понесе и още десетки пъти по толкова. Чий го дирят там? Да се връщат при смахнатия си бащица и самозабравил се мужик ***.

177

Стойчо Стоев

преди 9 месеца

Песков тези военни престъпления не можете да ги отминете. Ти заедно с Путин, Лавров, Шойгу, Захарова, Конашенков, Герасимов, Патрушев и прочие и прочие и прочие ще носите персоналната отговорност.