Снимка: БГНЕС

Едно "клане", пред което се издига вик към небето: "Сложете край на тази война, нека замлъкнат оръжията, спрете да сеете смърт и разрушение". Гласът на Франциск във ватиканската аула „Павел VI“ е строг и непоколебим. Пред очите му са образите на над 70-те трупа на цивилни, разпръснати по улицата, с вързани на гърба им ръце, в Буча, украински град на около шестдесет километра от Киев, чиито снимки бяха разпространени от местните власти заедно с разобличаването на масови гробове. Кадри на ужас, които възмутиха света и които сега мнозина искат да разследват за "военни престъпления".

Нови зверства

Франциск говори за "клане" в края на генералната аудиенция. "Последните новини за войната в Украйна, вместо да донесат облекчение и надежда, свидетелстват за нови зверства, като клането в Буча", каза той. "Все по-ужасяваща жестокост, извършена и срещу цивилни, невъоръжени жени и деца. Те са жертви, чиято невинна кръв вика към небето и се моли: "Спрете тази война! Нека заглъхне шума на оръжията! Спрете да сеете смърт и разрушение!".

Папата прикани вярващите да се молят за всичко това и с наведена глава остана няколко минути в мълчание. След това се изправи и показа знаме на Украйна, със сини и жълти цветове толкова избледнели, че изглеждаха зелени. Най-отгоре на знамето е нарисуван кръст и около него на украински език надписи, напомнящи за съпротивата по време на революцията на Майдана през 2014 г.: "Вчера, точно от Буча, ми донесоха това знаме. Това знаме идва от войната, от онзи измъчен град Буча ", каза той.

Поздрави и подаръци за децата

На сцената към папата се присъединиха украински деца, придружени от родителите си. Най-малкият е в ръцете на майка си, най-големият носи рисунка с бели ръце върху цветовете на украинското знаме и сърце до знамето на Италия, която ги прие. "Нека ги поздравим и да се помолим заедно с тях“, насърчи папа Франциск, който коментира:  "Тези деца трябваше да избягат и да стигнат до чужда земя: това е един от плодовете на войната. Да не ги забравяме и да не забравяме украинския народ". "рудно е да бъдеш изкоренен от земята си по причина война", каза той.

Благодарност към поляците

С поглед винаги насочен към Украйна, Франциск благодари на полските вярващи – присъстващи във Ватиканската аула и тези свързани чрез медиите - за гостоприемния дух, показан към украинските бежанци. Близо три милиона, според последните оценки, са били приети в Полша. "Показахте изключителна и образцова щедрост към нашите украински братя, за които отворихте сърцата и вратите на домовете си", каза той. "Благодаря ви, много ви благодаря за това, което направихте за украинците!". Накрая папата отправи една благословия: "Господ да благослови родината ви за тази ваша солидарност и да ви покаже лицето Си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase