Снимка: БГНЕС

Военната офанзива на Русия в Източна Украйна вече се засилва. Напрежението е във въздуха и е видимо в дългите опашки от напускащи коли по магистралите, вижда се в безлюдните улици; и може да бъде чуто с нарастващите звуци на войната.

Руските войски сега контролират около 90% от Луганск и повече от половината от Донецк - старите индустриални центрове на Украйна.

В последните години, от 2014 г. насам, украинските сили водят война. Военните тук са едни от най-опитните в страната. Западни официални представители казват, че украинските сили, разположени в Донбас, са най-добре обучените и оборудвани части.

Експерти се страхуват, че тъй като руската офанзива настъпва от север, изток и юг, сегашните войски в Донбас може да бъдат обкръжени и ликвидирани, предава ВВС.

Призив за евакуация от Донбас; нови санкции; "Буча е геноцид": Ето и едни най-важните акценти от събитията в Украйна за последното денонощие, предава БГНЕС.

 Евакуирайте се "сега" - призив към жителите на Източна Украйна

Властите в Украйна призоваха жителите в източната част на страната да се евакуират "сега", защото ако останат, "рискуват смърт" на фона на опасения за руски настъпление в региона на Донбас. Москва вече обяви Донбас за своя основна цел. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук, съобщи, че губернаторите на областите Луганск и Донецк, част от Донбас, и близкия град Харков "правят всичко, за да гарантират, че евакуацията ще се проведе по организиран начин".

Още по темата


Байдън: В Буча са извършени военни престъпления

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди убийството на украински цивилни граждани от страна на руската армия в град Буча, и ги определи като военни престъпления. „Хладнокръвно екзекутирани цивилни, хвърлени тела в масови гробове, и чувство за бруталност и нечовечност, което целият свят видя. Това не е нищо друго освен военно престъпление", каза Байдън и призова света да търси отговорност от убийците .

 Путин: Буча е провокация

Руският президент Владимир Путин обвини украинските власти, че стоят зад "груби и цинични провокации" със снимките и данните за масови убийства в Буча.

Отричането противоречи на доказателствата

Сателитните снимки от миналия месец са дали категорично опровержение на думите на Русия, която отрича геноцида в Буча. Това съобщи правителството на Германия. "Руските декларации", че изображенията на смъртни случаи на цивилни "са подставени или че те Русия не е отговорна за убийствата, според нас са несъстоятелни", каза говорителят на правителството Щефен Хебестрейт.

 Дъщерите на Путин също получиха санкции

Съединените щати обявиха санкции срещу две дъщери на Путин с мотива, че членовете на семейството крият богатството на руския президент. Щатите обявиха и санкции за "пълно блокиране" на най-големите публични и частни финансови институции в Русия, Сбербанк и Алфа банк. Всички нови американски инвестиции в Русия вече са забранени. ЕС също се стреми да добави дъщерите на Путин към санкционния списък на Съюза срещу Русия.

 Още санкции на Обединеното кралство

Великобритания наложи нови санкции на Русия, насочени към две банки и забрана на целия внос на руски петрол и въглища до края на годината.

Последните мерки на Обединеното кралство също забраняват всички нови британски инвестиции в Русия.

Четирима убити в Донецк

Четирима души загинаха при руски обстрел близо до хуманитарен разпределителен пункт в Донецкия регион на Източна Украйна, каза областният управител.

 "Дълга" война предстои

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг не вижда признаци Путин да се е отказал от "амбицията си да контролира цяла Украйна".

 Орбан кани Путин, Зеленски

Унгарският премиер Виктор Орбан, един от малкото съюзници на Путин в Европа, съобщи, че е призовал руския лидер да обяви незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Той също така покани лидерите на Франция, Германия и Украйна да се срещнат с Путин в Будапеща.

 Отстраняване на Русия от орган на ООН

Общото събрание на ООН ще гласува в четвъртък за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека като наказание за войната в Украйна, съобщи председателството на асамблеята. Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски също призова Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, „за да не може да блокира решения относно собствената си агресия, собствената си война“.

 Дълг в долари, платен в рубли

Русия твърди, че е извършила плащания по външния дълг, деноминиран от долари в рубли, което усилва опасенията, че страната върви към фалит.

Министерството на финансите съобщи, че е било принудено да извърши плащането на стойност 649,2 милиона долара в рубли, след като банка посредник отказала да изпълни плащането. Не е ясно дали плащането е прието.

 "Геноцид": Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън каза, че предполагаемото клане в Буча "е геноцид" и че Великобритания също ще засили санкциите срещу Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Путин военнопрестъпник.

 Папата критикува "ужасяващи жестокости"

Папа Франциск каза по време на седмичната си аудиенция „последните новини за войната в Украйна вместо да донесат облекчение и надежда, свидетелстват за нови зверства, като клането в Буча“.

Конвой на Червения кръст

Конвой на Червения кръст пристига в южния украински град Запорожие, след като не успя да стигне до обсадения пристанищен град Мариупол.

Седем автобуса с около 300 души, придружени от Международния комитет на Червения кръст, и най-малко 40 лични автомобила, пристигнаха в южния град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase