Снимка: БГНЕС

Когато миналата седмица Турция беше домакин на преговорите между Русия и Украйна, сред официалните лица и дипломатите, събрани в крилото на бившия имперски дворец "Долмабахче" в Истанбул, се появи познато, но неочаквано лице. Това беше Роман Абрамович, руски магнат, милиардер и собственик на футболния клуб "Челси", който отдавна се опитва да намери баланс между сърдечните връзки с Кремъл и охолния начин на живот на Запад, предава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Какво правеше той на преговорите в Истанбул?

"Абрамович участва в преговорите като член на руската делегация", обясни турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според него присъствието на Абрамович показва, че олигархът се ползва с "доверието" на Москва.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Абрамович полага "искрени" усилия за мир още от първите дни на войната, и добави, че той има "положителен" принос за дипломатическите усилия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че макар Абрамович да не е бил официален член на делегацията, той е участвал в "осигуряването на определени контакти" между руската и украинската страна, за което е имал одобрението и на двете страни.

Още по темата

Миналата седмица "Уолстрийт Джърнал" съобщи, че Абрамович е пътувал до Киев по-рано през март, за да се срещне с президента Володимир Зеленски. Докато е бил там, той е бил подложен на предполагаема атака с отрова, която временно е засегнала зрението му.

"Правилната страна на историята"

Анализаторите твърдят, че нахлуването на Русия в Украйна е било лична катастрофа за Абрамович, заради която той е бил санкциониран от ЕС и Обединеното кралство, принуден е бил да продаде "Челси", а стойността на активите му е намаляла с милиарди. Той има личен интерес от това конфликтът да приключи по мирен път и евентуално да играе роля, която би му позволила да си върне благоразположението на западните столици, които някога са го посрещали с такъв ентусиазъм.

Александър Баунов, старши научен сътрудник в Московския център "Карнеги", заяви, че присъствието на Абрамович на преговорите има "различни възможни обяснения", но би могло да бъде свързано с "репарации" при възстановяването на разрушените в Украйна райони, вероятно с частни пари.

"За Абрамович това е и добре дошъл шанс да бъде от правилната страна на историята", добави той.

За критиците ситуацията просто разкрива реалността, че Абрамович е приятелски настроен към Кремъл олигарх, който е успял да натрупа богатството си благодарение на близките си връзки с президента Владимир Путин. Абрамович е "имал привилегирован достъп до президента и е поддържал много добри отношения с него. Тази връзка с руския лидер му е помогнала да поддържа значителното си богатство", заяви ЕС миналия месец, когато обяви санкции срещу Абрамович и други руски олигарси заради Украйна.

В евентуален опит да избегнат санкциите, две луксозни суперяхти, собственост на Абрамович - над 160-метровата „Eclipse“ и 140-метровата „Solari“ - акостираха в Турция, която не се присъедини към европейските санкции.

PR трик?

Мария Певчих, ръководител на разследванията във фондацията за борба с корупцията на противника на Кремъл Алексей Навални, описва Абрамович като "най-верния и предан олигарх на Путин". Тя заяви, че те са се възползвали от негласна сделка с Кремъл да не участват в политиката. Участието му в разговорите "ми прилича на пиар трик", каза тя.

В изненадващ завой в кариерата си Абрамович служи от 2001 до 2008 г. като губернатор на слабо населената област Чукотка в крайния североизток на Русия, влагайки собствени средства в един от най-слабо развитите региони на страната. Абрамович е бил съсобственик, заедно с правителството, на руската телевизия "Първи канал". По време на инвазията каналът си спечели лоша слава с прокремълските си репортажи и с това, че стана обект на протест в ефир от страна на недоволен журналист. През март 2019 г. той намали дела си до 20%, а след това продаде и последната част на руска държавна банка.

Според списание "Форбс" нахлуването в Украйна е довело до това, че нетното състояние на Абрамович е намаляло до 8,3 млрд. долара в сравнение с почти 15 млрд. долара преди началото на нападението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase