Снимка: БГНЕС

Роман Абрамович се почувствал толкова зле след предполагаемото си отравяне, че попитал: "Умирам ли?"

Още по темата

Източник твърди пред The New York Times, че руският олигарх е задал въпроса на лекаря, който го преглеждал, след като той и двама други мъже, част от делегацията, преговаряща за мир в Украйна, се разболяха по време на дискусиите на 3 март в Киев.

Владимир Углев, руски химик, помогнал за създаването на нервно-паралитични агенти "Новичок", твърди пред "Таймс", че Абрамович може да е бил отровен с вариант на хлоропикрин - токсин, използван в окопната война през Първата световна война. Той се използва и като инсектицид в селското стопанство.

Христо Грозев, разследващ журналист в Bellingcat, бе първият, който се усъмни, че именно това е веществото, отровило Абрамович, след като олигархът и украинските преговарящи се оплакаха от лющеща се кожа и загуба на зрение. Рустем Умеров, украински депутат, представляващ президента Зеленски по време на неформалните преговори, бе един от засегнатите, както и още един руски бизнесмен.

Има предположения, че тримата може да са погълнали токсина чрез шоколад и вода с отрова. Тази теория обаче се усложнява от факта, че четвърти член на неформалния екип за преговори не е развил никакви симптоми, въпреки че е ял от същия шоколад и е пил от същата вода, според Bellingcat.

55-годишният Абрамович е действал като неофициален пратеник на Путин в преговорите с Украйна, които тази седмица доведоха до обещанието на Русия, че ще облекчи нападението си срещу Киев и град Чернигов.

Хлоропикринът е произведен за използване в окопите по време на Първата световна война. Той е складиран по време на Втората световна война и е бил използван като сълзотворен газ за борба с безредиците. Въпреки че не е толкова смъртоносен, колкото другите отрови, може да причини сърбеж в очите, увреждане на белите дробове и повръщане при вдишване. Токсинът се използва в селското стопанство като пестицид и като фумигант на почвата.

74-годишният Углев помага за създаването на агенти на новичок в секретна лаборатория в затворения град Шихани, Русия, през съветските години. Неговите разкази за работа по програмата са в противоречие с официалната линия на Кремъл, която гласи, че страната никога не е имала програма за химически оръжия.

"Информацията, с която разполагам в момента, ми позволява да стигна до заключението, че отравянето е дошло от военен токсин", казва той. "Специалисти, разговаряли с Христо Грозев, предположиха, че става дума за хлоропикрин. Но хлоропикринът има много силна, специфична и поразителна миризма, което го прави много труден за употреба при отравяния, без да бъде открит."

"Вероятно е било някаква по-малко откриваема форма на хлоропикрин. Но не съм работил в индустрията от 1990 г. и никога не съм бил отговорен за въпроси, свързани с разработването и използването на тези видове токсини – видовете, използвани в полицейските сълзотворени газове", добавя той.

В интервю за "Популярна политика", рускоезичен канал в YouTube, Грозев описа как експертите по токсикология, които са прегледали делегатите, се съгласяват, че симптомите им съответстват на отравяне с хлоропикрин.

"Всички експерти. . . казаха, че не е случайно, не е хранително отравяне и не е алергична реакция", каза той.

Попитан каква отрова според експертите е използвана, Грозев каза: "Хлоропикрин – агент, който отговаря на почти всички докладвани симптоми."

"Единственият недостатък на теорията е, че хлоропикринът обикновено мирише доста силно, което означава, че е доста трудно да се даде на някого, без да бъде забелязан", каза той. "Друго предложение, изтъкнато от един много знаещ специалист, е, че може да е новичок, който в малки дози причинява подобни симптоми."

Углев каза, че висока доза хлоропикрин може да бъде смъртоносна, но когато е бил в Съветската армия, тя е била използвана за тестване на противогази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase