Снимка: БГНЕС

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви днес, че негови военни части са поели контрола над кметството в обсаденото югоизточно пристанище на Украйна Мариупол и са издигнали руското знаме.

"Момчетата се обаждат по радиото, за да кажат, че са освободили сградата на управата на Мариупол и са издигнали над нея нашето знаме", заяви чеченският лидер в своята страница в Telegram, която има повече от 1,4 млн. абонати.

Превърналият се в бивш бунтовник кремълски служител пише, че украинските "бандити, които са останали живи, не са рискували и са напуснали позициите си... и са избягали".

"Други наши части се придвижват паралелно през града и го прочистват от мръсотията на "Азов", добави той, визирайки украинския крайнодесен батальон "Азов".

"С Божията помощ скоро Мариупол ще бъде напълно прочистен", написа той.

Във видеоклип, публикуван няколко часа по-късно, Кадиров заяви, че силите на Москва "напълно са прочистили жилищните райони в източната част на града".

На кадрите се вижда как група войници издигат знаме с образа на чеченския лидер над повредена сграда.

"Войници издигнаха знаме над сградата на прокуратурата на Левборейнския район, последната освободена", каза той.

Володимир Зеленски заяви, че близо 100 000 души са в капан в Мариупол - без храна, вода и електричество, и търпят ожесточен обстрел от руските сили.

Украинското външно министерство написа в Туитър, че Москва е "започнала нова фаза на терор срещу Мариупол", като е депортирала принудително около 6000 жители в руски лагери, съобщи БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase