Снимка: БГНЕС

Как ще се отрази на икономиката спирането на руския газ в Европа? Според икономиста проф. Боян Дуранкев, проблемът не е само до природния газ от Русия, но ако се наложат санкции по линия на пшеницата, царевицата, олиото, както и на руди и благородни газове, икономиката на Европа ще се срине. По думите му, най-засегната ще е Германия.

Още по темата

Дуранкев смята, че трябва да бъде даден отговор как ще се плаща, след като Русия е изключена от SWIFT:

"Ако не се плаща, тогава Москва има ли правото да врътне кранчето и на газа, и на петрола, и на всичко останало".

Проф. Дуранкев изтъкна пред БНР, че България не е най-зависимата от руския газ страна в Европа:

"Не може да има някакво мислене, което да каже, че ще наложим пълни санкции на Русия и ние ще се отървем без последици. Това в икономиката се нарича "бумерангов ефект". Това е големият проблем. Колкото и да налагаме санкции, малко сме лицемери - ще наложим тежки санкции, само и само нещо да не се случи с нас".

Според него единственият печеливш могат да бъдат няколко развити сектора на САЩ:

"Добивните сектори, военно-промишленият комплекс и финансовият сектор на САЩ, боравещ с петродоларите в света. Германия рискува много светлото си социалноикономическо бъдеще, ако наложи пълни санкции на Русия. Не ми се коментира какво ще стане, ако Русия наложи пълни санкции на Германия и на ЕС, ще се върнем около 1939 г. в България и то с много тежки последици".

Икономистът подчерта, че в България никога не е имало такова неравенство:

"Отгоре изплуват популизмът, обещанията за светло бъдеще, много месии, толкова месии и в Библията няма. И до ден днешен те се множат Удивителното е, че раждаемостта не се увеличава, а месиите се множат".

Според проф. Боян Дуранкев е необяснимо защо БСП няма свой кандидат за поста гуверньор на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase