Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20, чийто домакин по-късно тази година ще бъде Индонезия, заяви в сряда посланикът на Русия в Джакарта. Изявлението му бе направено, след като някои членове на групата призоваха страната да бъде изключена от нея.

"Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия... реакцията на Запада е абсолютно непропорционална", заяви посланик Людмила Воробьова на пресконференция в сряда, цитирана от Ройтерс.

Съединените щати и западните им съюзници преценяват дали Русия трябва да остане в Г-20 след инвазията ѝ в Украйна, съобщиха за Ройтерс източници, участващи в дискусиите.

Вероятността да бъде наложено вето на евентуално предложение за пълно изключване на Русия от останалите членове на клуба, в който влизат Китай, Индия, Саудитска Арабия и други – повишава залозите вместо това някои страни да пропуснат срещите на Г-20 тази година, казаха източниците.

Г-20, заедно с по-малката Г-7 - включваща само САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Великобритания - е ключова международна платформа за координиране на многостранни действия - от изменението на климата до трансграничния дълг.

Русия е изправена пред вълна от международни санкции, предприета от западните държави, които целят да я изолират от световната икономика, в това число и изключването ѝ от международната система за междубанкови разплащания SWIFT и ограничаване на сделките на централната ѝ банка.

"Обсъждаше се дали е уместно Русия да бъде част от Г-20", заяви високопоставен източник от Г-7. „Ако Русия остане член, организацията ще стане по-малко полезна".

Запитан дали президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме действия за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съюзниците си в Брюксел тази седмица, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви във вторник пред репортери в Белия дом, че Вашингтон не вярва, че отношенията към Русия в международните институции и в международната общност могат да продължат както досега.

Въпреки това Съединените щати планират да се консултират със своите съюзници, преди да бъдат направени други изявления, каза той. Източник от Европейския съюз потвърди обсъжданията за статута на Русия на предстоящите срещи на Г-20.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase