Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед
11 дена веча светът гледа с тревожност към случващото се в Украйна. Хиляди снимки и видеа обикалят информационните агенции и социалните мрежи. Съобщенията, че руски танкове нахлуват в редица гадове, неизменно са съпроводени от фотоси на противотанкови "таралежи". Съоръженията са известни още като "звездата на Горикер", предава Bulgaria ON AIR.
Oще по темата


Съветският военачалник е автор на изобретението по време на Втората световна война. Михоил Горикер е знаел силните и слабите страни на танковете и се възползвал от недостатъците им.

Изчисленията му показали, че "таралежът" трябва да бъде по-висок от най-ниската точка на бронираната машина, но не и по-висок от ръба на долната челна плоча на резервоара. Това било важно условие, за да може противотанковото устройство да спре машината, иначе тя го преместила.

Прецизните изчисления показали, че максималната височина на "таралежа"  трябва да е от 0,8 до 1 метър. Произведени са от нарязани релси, които им дават необходимата здравина. Съединявани са чрез заваряване под определен ъгъл.

"Таралежите" били тествани на 3 юли 1941 г. Простото на пръв поглед съоръжение се оказало изключително ефективно - спирало 90% от танковата атака и така Москва била спасена.

Същата година край столицата са били разположени повече от 37 000 "таралежа". За да бъдат още по-ефективни, започнали да ги връзват с вериги или стоманени въжета. Дори минирали районите около тях.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Анонимен

преди 2 години

Имаше един преди време, дето мачкаше всякакви тара лежи с голо д*****.

93

Светнат

преди 2 години

Има елементарно противодействие. На танковете се закача отпред тип "гребло" под ъгъл, точно като греблото на снегорин, и просто избутват таралежите настрана. Два танка отварят пътя на цялата колона.

92

Анонимен

преди 2 години

Таралеж в гащите на Путин се оказа Украинската война , акция,операция или каквато иска да я нарече-агресия.

fallback