Снимка: Bulgaria ON AIR

"Сигурен съм, че това, което направи сега украинската армия, е героизъм, за който ще се говори в световната история. Да спираш втората армия в света вече повече от седмица и то успешно в доста направления според мен е нещо изключително голямо. Трябва да кажем, че това не е само украинската армия, а това е също  включително така наречената териториална отбрана, което е териториалната защита. Това са обикновените граждани на Украйна, които хванаха автоматите. Те нямат какво да губят," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Красимир Панковски от сдружението "Мати Украйна", който преди дни се върна от украино-румънската граница, където помагаше на бежанците.

Още по темата

"Това са моите съученици  моите са съселяни. Това са хора, които познавам лично, с които държа връзка, на които са им нужни исканите 200 бронежилетки в момента. Там в Бесарабия. Имам писма и молби от там, но на мен не ми стигат силите. Аз имам братовчед, който е на Източния фронт и е част от Националната гвардия. Имам брат, който е кадрови офицер. Жив е, добре е. Разбира се, не казва къде е. Живеем от sms до sms," разказва Райна Манджукова, председател на Центъра на бесарабските българи у нас.
 
"Моите тъща и тъст бяха едни от първите, които вдигнаха митинг в града, в който живеят, който е окупиран сега от руснаците. На митинга се събраха 1000 души с украински знамена. Тъст ми и тъща ми са в Украйна сега, но в страх. Леля ми в момента е в Харков под бомбардировките и в бомбоубежище. Мога да ви покажа чат с нея, който наистина е сърцераздирателен, но тя ми казва, че излизат от време на време само до тоалетна, защото това е единственият начин да се свържат с интернет и мобилна връзка. Мирише на руски гар, казва тя - т.е. на изгоряло и се усеща вече и в мазето. Това са страшни думи и ги бомбардират буквално всеки час. Всеки час те са скрити в мазетата и това е. Иначе имам братовчед, който пък развози всички роднини, приятели, деца и жени и сега се записа в териториалната отбрана," разказва Панковски в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Имаме десетки наши сънародници българи, които са блокирани в Мелитопол и в Бердянск. В петък по канала Мълния излезе обръщение на кмета на Бердянск, който също вече е окупиран. Предложиха му да работи под надзора на окупантите, но той се отказа и той излъчваше от някакво мазе. А това са градове, в които живеят нашите българи. Винаги казвам, особено в момента, че не се делим на българи и небългари.

Страшно много хора са блокирани там. Къса ми се сърцето, когато ме попитат и ме помолят да ги прибера от там, но аз им казвам, че мога да ги прибера само от границата на Украйна. Там вътре нямам достъп. Понеже целта на Путин очевидно е Одеса, която е важен стратегически пункт, местните хора там в Херсон и в Николаев очакват точно това. Очакват тези градове да бъдат просто обкръжени, да не губят време да влизат там да ги превземат, а само да ги блокират, за да продължат към Одеса. Страшно е. От Киев имаше съвсем малко проходче на юг, от което все още може да се излезе, а Киев е почти обкръжен изцяло," казва Райна Манджукова.

"Обсадата във военната наука е най-жестокото нещо. С нея си е служил успешно Хитлер. Той обсади Ленинград, ако си спомняте. Хората измираха в Ленинград в продължение на години. Сега с обсадата си служи Путин. Обсадата е най-голямото настъпление срещу живота на мобилните и цивилни хора, защото задушава града, и нарушава снабдяването. Това е жестоко престъпление срещу три милиона души, които живеят в Киев. А Одеса е твърде близо до България. Нека помислим от тази стратегическа гледна. Няма по-близък град до България от Одеса. Плюс това Одеса е свързана с българската история. Толкова свързана с българската история, че няма друг град в Украйна, който да е свързан толкова с България." коментира журналистът Асен Агов, бивш председател на Комисията по външна политика в НС. Той коментира и какво означава привеждането на ядрените сили в готовност:

"Путин постави ядрения арсенал в повишена от нормалната готовност, но не в бойна готовност. Това трябва да бъде ясно, защото там мисля, че има четири степени, а последната степен предполага използване на ядреното оръжие. В момента мисля, че е втората степен това, което прави самият Путин. Този шантаж допълнително тревожи хората. Най-вероятно той, ако натисне  копчето, Русия ще бъде унищожена. Освен Русия всичко около нея ще бъде пометено. И ние ще бъдем пометени. Той всява страх и е готов да жертва руския народ, за да осъществи своите имперски амбиции. Смята, че с този шантаж ще клекне свободният свят и ще спре да помага на Украйна. Няма да се случи това нещо. Според мен това му обърква плановете. Санкциите раждат все повече напрежение. Това са най-жестоките санкции, които някога са налагани на когото и да е било. Те ще свършат парите след една седмица там. Хората няма да могат да се разплащат. Кредитните карти не вървят. Основният банков процент е  20%. Това означава, че банките ще си събират кредитите при 24 -25%. Половината руснаци са си похарчили вече поне половината от кредитния лимит, защото руската икономика закъса. Както виждате големите компании, например Ford, който има три завода с притежание по 50% вътре в Русия каза, че напуска Русия. Оставя ги тези 50% и ги забравя. British Petroleum, които бяха основните съдружници на Роснефт в продължение на години, оставиха 35 милиарда там и си излязоха. Руската икономика просто ще закъса. Няма да имат гориво, с което да карат брашно до фурните да пекат хляб. Казват сега, че този конвой, който е пред Киев, стои на едно място, защото снабдяването с гориво е закъсало. Бойният дух на тези войничета, които са на 18- 19 години рухва, защото те виждат срещу себе си едни хора, които ги питат „Вие какво правите тука?“. И ги питат на родния им език, без акцент. Те се стъписват. Казали са им, че отиват на учение. Това са само лъжи.. Путин лъга нас колко време, че ще разчита само на дипломацията, а от самото начало е планирал да влезе в Украйна," коментира Асен Агов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase