Снимка: БГНЕС
fallback

Министърката  на външните работи на Великобритания Лиз Тръс заяви, че подкрепя британските граждани, които се отправят към Украйна, за да се включат в битката срещу Русия, съобщи Би Би Си.

Описвайки войната като борба за свобода и демокрация в Европа, Тръс заяви, че подкрепя хората, които решават да заминат за зоната на конфликта, за да се противопоставят на руските войски.

Oще по темата

"Народът на Украйна се бори за свобода и демокрация, не само в Украйна, но и в цяла Европа, защото това е предизвикателството, което отправя президентът [Владимир] Путин. И абсолютно, ако хората искат да подкрепят тази борба, аз бих ги подкрепила в това", заяви Тръс пред Би Би Си. Помолена да уточни дали това означава пристигащите в Украйна британски граждани да използват оръжие,  тя отговори: "Абсолютно, ако искат да направят това."

Президентът на Украйна Володимир Зеленски създаде международен легион, който да приема чуждестранни бойци. Неговият посланик в Лондон заяви, че посолството му е "бомбардирано" от хора, които искат да се присъединят към борбата. "Няма да повярвате. Това не са само украинци. Всички, от всички нации, просто питат“  как могат да се включат, каза Вадим Пристайко пред Би Би Си.

Британското правителство е критикувано, че не е облекчило визовите изисквания за украинските бежанци, бягащи от конфликта, както направиха други страни, включително Ирландия. Кевин Фостър, младши министър по имиграцията, съобщи в събота в Туитър, че украинците могат да кандидатстват за виза за сезонни работници, с което намекна, че те ще бъдат добре дошли в страната, ако са готови да берат плодове, посочва „Политико“.

Запитана за този туит в неделя, Тръс заяви: "Смятам, че този туит е изтрит. Работим върху това какво още можем да направим, за да подкрепим бежанците, идващи от Украйна, като работим с нашите европейски съюзници."

В интервю за в. „Сънди Таймс“ Тръс заяви, че британското правителство ще затегне санкциите срещу руските олигарси с активи в Лондон.

"Трябва да направим така, че да е дълбоко болезнено за олигарсите, които подкрепят режима на Путин. Има над сто руски милиардери. . ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

168

...

преди 2 години

Тази 46 годишна бабичка която има 2-ка по География ли? Добре...

167

Алооо

преди 2 години

Ей дюшеш им дойде конфликта сега си намериха нови роби, браво. А пък глу паци те да ходят да се бият в чужд конфликт и чужда държава, за чужда кауза - идеално им идва.Сертификат , ваксинация и носене на маски изисква ли се ? Пълно е с кре те ни на този свят за съжаление...

166

Зеленски

преди 2 години

Допускат се само със зелен сертификат трети бустер и PCR тест преди и след влизане в Украйна. На фронтовата линия има изнесени мобилни ваксинационни пунктове. И след 14 дневна задължителна карантина, влизат в окопите задължително с маски покриващи устата и носа и спазвайки дистанция не по малко от два метра един от друг !

fallback