Снимка: архив, БГНЕС

Руският правителствен критик Владимир Кара-Мурза е бил прехвърлен в килия в сибирска наказателна колония за 6 месеца при по-строги затворнически условия, заяви неговият бивш адвокат, предаде ДПА.

Официалната причина за това наказание била, че Кара-Мурза за кратко не е държал ръцете зад гърба си, за да свали шапката си, разказа Вадим Прохоров, който дълги години беше адвокат на Кара-Мурза. След това той избяга от Русия, но продължи да поддържа връзка с бившия си клиент.
 
Във вторник Иля Яшин, близък сътрудник на Алексей Навални, който почина в ареста, е получил сходно наказание.

Преместването в такива килии е често използвана форма на тормоз от администрацията на затвора, особено за политическите затворници. Условията там са особено тежки. Килията е много тясна, забранено е ползването на легла след ставане от сън и е ограничена ежедневната разходка на двора. Освен това е разрешена само кратка среща с роднини на всеки шест месеца.

Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор през април 2023 г. по обвинение в държавна измяна.  Той е международно признат за политически затворник. Кара-Мурза от години критикува политиката на руския президент Владимир Путин и руската агресивна война срещу Украйна.

Здравето на 42-годишния опозиционер пострада сериозно след няколко опита да бъде отровен, припомня ДПА.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase