Снимка: архив, БГНЕС

„Решението за нахлуване в Украйна предизвиква въпроси за „усещането за реалност“ на Владимир Путин“, пише вестник „Гардиън“.

Решението на руския президент да започне катастрофична война в центъра на Европа в съчетание с явната странност на неговите неотдавнашни изяви предизвика на Запад въпроси за психическата устойчивост на лидера на страната с 6 000 ядрени бойни глави.

Още по темата
69-годишният руски президент, чиято склонност към изолация беше засилена от мерките за сигурност срещу коронавируса, изглежда все по-откъснат от съвременния свят, предпочитайки да дълбае в историята и да подхранва личния си стремеж към величие.

Вестникът цитира френския президент Еманюел Макрон, който се познава с Путин отдавна.

През лятото на 2017 г. Макрон вози Путин из градините на двореца Версай на малка електрическа количка за голф, а следващото лято го приветства в резиденцията си на средиземноморския бряг, където Путин пристигна с вертолет с букет цветя и прави комплименти за тена на семейство Макрон.

След последните 5-часови преговори на Макрон с руския лидер в Москва от двете страни на 5-метрова маса, той каза пред журналисти -  „напрежението беше осезаемо“.  

По думите на Макрон това не е бил онзи Путин, с когото за последно се е срещал в Елисейския дворец през 2019 г.

Евродепутатът Бернар Гета каза на сутринта след началото на военното нахлуване пред радио „Франс ентер“: „Мисля, че този човек губи чувството си за реалност, меко казано“.

На уточняващ въпрос дали това означава, че той смята, че Путин е „полудял“, Гета отговори: „Да“.

Милош Земан – президентът на Чехия, който от дълго време е един от най-твърдите привърженици на Владимир Путин, след нахлуването в Украйна нарече Путин „луд“.

„Всички наши наблюдатели, които следят Русия, смятат, че той все повече се плъзга към деспотично мислене“, каза още един европейски дипломат.

По оценка на федерацията на американските учени Русия има 5 997 ядрени бойни глави. Това е повече от САЩ – нейния главен съперник в тази област.

Путин често споменава огромния арсенал, включително и когато говореше за началото на военната операция в Донбас.

Експерти казаха пред „Гардиън“, че се безпокоят, че това оръжие е в непосредствена близост до хора, които могат неправилно да интерпретират действията на другите.

Както и президентът на САЩ, и президентът на Русия има достъп до „ядреното куфарче“ с кода за изстрелване на ядрено оръжие. Но един човек не може просто да натисне копчето – това може да се направи в присъствието и със съгласието на министъра на отбраната и началника на щаба на армията.

Но в случая с Путин вече не е ясно може ли някой да го възпре, пише изданието, цитирано от Би Би Си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase