Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин заяви, че опасенията за сигурността на Русия са били пренебрегнати в момент, когато напрежението между Москва и НАТО заради Украйна нараства.

"Анализираме внимателно писмените отговори, получени от Съединените щати и НАТО", каза той пред репортери и подчерта, че „вече е ясно, че основните руски опасения в крайна сметка бяха пренебрегнати".

Това е първото важно публично изявление на руския президент от седмици насам относно кризата, предизвикана от опасенията за руска инвазия в Украйна, отбелязва БГНЕС.

Още по темата
След като Русия представи мащабни предложения в областта на сигурността и изпрати десетки хиляди военнослужещи на границата с Украйна, в края на миналия месец Съединените щати дадоха отговор в координация със съюзниците от НАТО.

"Не видяхме адекватно разглеждане на трите ни ключови искания за предотвратяване на разширяването на НАТО, отказ от разполагане на нападателни съоръжения в близост до границите на Русия и връщане на военната инфраструктура на блока в Европа на държавата от 1997 г.", заяви Путин и продължи:

"Когато пренебрегват нашите опасения, САЩ и НАТО изтъкват правото на държавите свободно да избират как да гарантират сигурността си".

Според Путин това е само една част от уравнението на сигурността. "Втората неразделна част гласи, че е невъзможно да се допусне укрепване“.

Владимир Путин заяви, че се надява Москва и Западът да намерят решение на разразилата се криза със сигурността в Украйна, но същевременно обвини Вашингтон, че използва Киев като "инструмент" за сдържане на Русия.

"Надявам се, че в края на краищата ще намерим това решение, въпреки че няма да е просто", каза Путин, макар да добави, че основната цел на Вашингтон е "да сдържа Русия, а Украйна е само инструмент, за да ни въвлече в някакъв въоръжен конфликт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase