Снимка: Bulgaria ON AIR

Великобритания няма да участва с войски при евентуален конфликт между Русия и НАТО. Вместо това Лондон изпраща оръжия в Украйна. На вчерашната среща на Съвета за сигурност на ОНН пък се стигна до дипломатически сблъсък между Москва и Вашингтон.

"Украинският президент Володимир Зеленски и министърът на отбраната казаха, че няма голяма опасност. През декември Путин каза, че ще се борят да решат всичко по пътя на дипломацията. Външният министър Сергей Лавров също каза, че Русия няма да напада първа. Руските политици са убедени, че няма да нападнат първи", коментира международният анализатор Станислав Младенов.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" той посочи, че струпването на войски до Украйна не е от днес или от вчера. През 2017 г. също се очакваше атака от Русия, припомни гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Русия искаше преди няколко месеца НАТО да изтегли своите войски. Предложенията бяха за създаване на буферна зона и регионът в Източна Европа да бъде по-мирен. Да се смекчи политиката за ядрените оръжия, военните бази да не бъдат толкова близо до границите на Русия", обясни международният анализатор.

Младенов очаква конфликтът да бъде разрешен с езика на дипломацията. Според него в последните 15-20 години светът се намира в преходна ситуация в системата на международните отношения.

"През 1997 г. се подписва договор между Китай и Русия за създаване на многополярен свят. За съжаление, в днешно време не виждаме точната система на международните отношения. Идеята за либерална демокрация беше много актуална и се приветстваше от почти всяка страна в света. Единственият изход за балансирана международна система е многополярният свят", каза още той.

По думите му напрежението в Украйна е малко преекспонирано. Русия отстъпваше през цялото време, когато НАТО се разширяваше, но Путин каза, че няма да нападне Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase