Снимка: БГНЕС

Някои го наричат ​​"ядреният вариант".

Докато западните правителства заплашват Русия с пакет от безпрецедентни санкции, целящи да възпрепятстват президента Владимир Путин да разпореди инвазия в Украйна, има една по-конкретна мярка, която изглежда буди страх в сърцето на Кремъл: отрязването на страната от глобалната банкова система.

През последните седмици американските законодатели предположиха, че Русия може да бъде премахната от SWIFT -  мрежа с висока степен на сигурност, която свързва хиляди финансови институции по целия свят.

Висши руски законодатели отговориха също със заплаха - доставките на нефт, газ и метали за Европа ще спрат, ако това се случи.

"Ако Русия бъде изключена от SWIFT, тогава ние няма да получаваме чуждестранна валута, но купувачите, на първо място европейските страни, няма да получат нашите стоки — нефт, газ, метали и други важни компоненти", заяви Николай Журавлев, заместник-говорител от горната камара на руския парламент, пред държавната медия ТАСС.

Какво е SWIFT?

Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации е основано през 1973 г., за да замени телекса и сега се използва от над 11 000 финансови институции за изпращане на сигурни съобщения и платежни нареждания. Без глобално приета алтернатива, той е от съществено значение за глобалните финанси.

Изваждането на Русия от SWIFT би направило почти невъзможно финансовите институции да изпращат пари в или извън страната, което ще предизвика внезапен шок за руските компании и техните чуждестранни клиенти – особено купувачите на петрол и газ, деноминиран в щатски долари.

"Прекъсването ще прекрати всички международни транзакции, ще предизвика нестабилност на валутата и ще предизвика огромно изтичане на капитал", пише Мария Шагина, гостуващ сътрудник във Финландския институт по международни отношения, в статия миналата година за Carnegie Moscow Center. Изключването на Русия от SWIFT ще доведе до свиване на икономиката й с 5%, оцени през 2014 г. бившият финансов министър Алексей Кудрин.

SWIFT е базирана в Белгия и се управлява от борд, състоящ се от 25 души, включително Еди Астанин, председател на управителния съвет на Централния клирингов център за контрагенти на Русия. SWIFT, който описва себе си като "неутрална помощна програма", е включен в белгийското законодателство и трябва да отговаря на разпоредбите на ЕС.

Какво ще стане, ако Русия бъде премахната?

Има прецедент за премахване на държава от SWIFT.

SWIFT изключи иранските банки през 2012 г., след като те бяха санкционирани от Европейския съюз заради ядрената програма на страната. Иран загуби почти половината от приходите си от износ на петрол и 30% от външната търговия след прекъсването, според Шагина.

"SWIFT е неутрален глобален кооператив, създаден и управляван в колективна полза на своята общност", се казва в изявление на организацията в сряда. "Всяко решение за налагане на санкции на държави или отделни субекти се взема единствено от компетентните правителствени органи и приложимите законодатели", се добавя в него.

Не е ясно каква е подкрепата сред съюзниците на САЩ за предприемане на подобни действия срещу Русия.

Съединените щати и Германия ще загубят най-много, ако Русия бъде изключена, тъй като техните банки са най-честите потребители на SWIFT, които комуникират с руски банки, според Шагина.

Европейският съюз е готов да отговори на руска инвазия в Украйна с "всеобхватни санкции, невиждани досега", каза в понеделник датският външен министър Йепе Кофод. Върховният дипломат на ЕС Жозеп Борел каза във вторник, че санкциите ще бъдат "най-важният лост, който Западът или поне Европейският съюз има".

Британският премиер Борис Джонсън каза пред депутатите във вторник, че неговото правителство обсъжда възможността за забрана на Русия за SWIFT със Съединените щати.

"Няма съмнение, че това би било много мощно оръжие срещу Русия. Боя се, че наистина може да бъде разгърнато само с помощта на Съединените щати. Дискутираме това", каза Джонсън.

Контрамерките на Русия

Русия предприе стъпки през последните години, за да притъпи травмата, ако бъде премахната от SWIFT.

Москва създаде своя собствена платежна система SPFS, след като беше засегната от западните санкции през 2014 г. след анексирането на Крим в началото на същата година. SPFS сега има около 400 потребители, според централната банка на Русия. В момента се извършват двадесет процента от вътрешните трансфери чрез SPFS, според Шагина, но размерът на съобщенията е ограничен и операциите са ограничени до делнични часове.

Новата китайска система за трансгранични междубанкови плащания или CIPS може да предостави друга алтернатива на SWIFT. Москва също може да бъде принудена да прибегне до използването на криптовалути.

Но това не са привлекателни алтернативи.

"SWIFT е европейска компания, асоциация на много страни участнички. За да се вземе решение за прекъсване, е необходимо единно решение на всички участващи страни. Решенията на САЩ и Великобритания определено не са достатъчни", каза Журавлев, според пред ТАСС.

"Не съм сигурен, че други страни, особено тези, чийто дял от търговията с Русия е голям в баланс, ще подкрепят спирането", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase