Снимка: Reuters
fallback

Морският сблъсък край полуостров Крим, където Русия задържа в неделя три украински военни кораба, поставя под въпрос руско-американските преговори по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), пише "Известия".

Ако се състои подготвяната среща между президентите на Русия и на САЩ в Буенос Айрес, Владимир Путин и Доналд Тръмп може да се насочат според вестника към "преразглеждане на санкционната политика и търсене на допирни точки". Путин заяви това на форум в Москва, уточнява изданието.

"Руско-американските преговори вече са най-очакваното събитие на предстоящия самит на Г-20 в Аржентина. Според събеседници на "Известия" и в Москва и във Вашингтон е било предвидено ДРСМО да стане основна тема в диалога. Но противоречивите изявления на Белия дом след украинската провокация в Керченския проток може не само да променят дневния ред на срещата, но да предизвикат и анулирането й", се казва в статията.

Москва обвини украинските кораби, че са навлезли незаконно в руски териториални води и че това е "провокация" на Киев. Украйна квалифицира станалото като "акт на агресия" от руска страна, поиска освобождаване на арестуваните моряци и връщане на корабите.

Oще по темата

Председателят на външнополитическата комисия в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Ед Ройс обясни пред руски журналисти, че Вашингтон настоява Москва да освободи украинските моряци и възможно най-скоро да уреди ситуацията. По думите на конгресмена САЩ желаят добри отношения с Русия, защото стабилността благоприятства американската национална сигурност. Ройс добави, че Щатите не планират специални ограничителни мерки заради случая в Керченския проток, но не смятат и да спрат натиска върху Русия, допълва "Известия".

Киев обвини Русия, че блокира украинските пристанища в Азовско море. Според министъра на инфраструктурата Володимир Омелян Москва не пуска украински плавателни съдове да влизат и излизат от портовете Мариупол и Бердянск. Снощи в района са били "фактически блокирани" 35 кораба, информира "РБК".

Омелян подчертава във Facebook, че движението на кораби към руските пристанища в Азовско море не е спряло. Според украинския министър Русия се стреми към "целенасочена ескалация на ситуацията в Азовско море и дестабилизация на региона", за да "изтласка постепенно Украйна" от нейни законни територии, посочва всекидневникът.

Керченската провокация може да бъде последвана и от други, много по-големи - най-вероятно в украинския сепаратистки регион Донбас. Защото за властите в Киев е просто необходимо да нажежават обстановката преди изборите за президент, насрочени догодина в Украйна, прогнозира авторът на анализ в "Независимая газета".

"Взгляд" търси отговори на въпроса "защо Западът реши да си затвори очите за Керченския инцидент". В публичната сфера Лондон, Париж и дори Берлин осъдиха действията на Москва. Но както става ясно, нещата не са стигнали по-далеч от риториката. А западният печат моментално схвана, че Керченският случай бе провокация, изгодна само за Киев, пише електронният вестник.

Онлайн изданието цитира руския депутат Сергей Железняк, според когото сред европейските страни се налага разбирането, че имат крайно опасен и непредвидим съсед в лицето на Украйна - съсед, готов да разруши цялата система за колективна сигурност. "При това положение надеждата на европейските страни за запазване на мира и стабилността в региона е все по-свързана с Русия", твърди политикът.

Към 2016 г. армията на Украйна се изтърколи от 4-о на 30-о място в света по бойна мощ. Тя обаче наброява 255 хиляди души, 150 хиляди от които имат вече боен опит - "почти безграничен човешки ресурс", пише "Аргументи недели" в анализ, озаглавен "Искат ли руснаците война с Украйна".

Според седмичника Москва би могла "да пренебрегне и да се посмее" над бойните възможности на Украйна. "По принцип обаче всеки дребен хулиган разчита на някой едър бандит, скрит зад ъгъла. Такъв си има засега и Киев", твърди изданието, цитирано от БТА.

"Аргументи недели" припомня съобщения, че САЩ се канят да строят "едва ли не военноморска база" край украинското пристанище Очаков. Но "в Черно море изобщо няма места, където не биха могли да долетят" ракети "Оникс" или "Вулкан" от руския ракетен крайцер "Москва", закотвен край анексирания от Русия полуостров Крим, предупреждава вестникът.

Според него обаче е "по-добре това главоболие да се разсее от само себе си. Всички предпоставки за това отдавна са узрели. Унгария раздава унгарски паспорти на притесняваните етнически унгарци, останали в Украйна след всички делби на Европа, Румъния - на етническите унгарци. Всеки момент паспорти ще започнат да раздават и поляците. Остава да получат руски паспорти всички желаещи граждани на Украйна, които се смятат за руснаци", заключава "Аргументи недели".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Един от Дивия Запад

преди 5 години

Градът е Латакия.Главно пристанище на страната и световно известен с мекия и ароматен тютюн.Ние можем да четем.Можем и да мислим.Такива локални конфликти се използват като полигон за изпитания и проверка на възможностите.Просто написах, че ПВО ракетите не са много полезни срещу дронове. А ся ще допълня, че и срещу въртолети не са много ефективни, а па срещу пехота съвсем не действат. Ся очаквам да ме светнат с кво се действа срещу бай кашик и хеликоптери такива дето могат да четат.

105

Боби

преди 5 години

До Един от Дивия ЗападЗначи не си чел новините от СирияДесетки пъти Лактакия е била атакувана от дронове десетки са свалени дестки чрез ползване на апаратура за РЕБ са отклонени а дори някои са приземени.за защита от дронове се ползват ТОР и Панцир а възможно и Сосна ЗАРК/ЗРК системи

104

Ю кортес

преди 5 години

На подалият статията мога само да кажа,икономиката ***.руската икономика е по малка от мексиканската,тя пък е два пъти по малка от на щата Калифорния.

fallback