Снимка: Reuters

Служител на украинското контраразузнаване е бил ранен сериозно, след като руски изтребител изстрелял ракети срещу украински кораби при инцидента край бреговете на Крим в неделя, предаде Ройтерс, позовавайки се на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Васил Хрицак.

Украйна и Русия си размениха обвинения, след като руската страна стреля по украински военни кораби и след това ги задържа. Кризата принуди Украйна да въведе военно положение в някои райони, като се оправда със заплахата от руска инвазия по суша, отбелязва Ройтерс.

"Според потвърдена оперативна информация на ССУ един от руските изтребители е използвал неуправляеми бойни ракети срещу украинските кораби, в резултат на което един от офицерите от ССУ е сериозно ранен", каза в изявление днес ръководителят на службата Васил Хрицак.

Още по темата

Русия каза, че сред задържаните украинци има служители на ССУ, припомня Ройтерс.

Хрицак потвърди това и каза, че служителите на разузнаването са били там в подкрепа на военните.

"Наистина предизвикващ изненада факт е, че срещу два украински катера и малък влекач руснаците използваха шест кораба на Федералната служба за сигурност (ФСС) и четири военни кораба, както и военни хеликоптери и самолети на военновъздушните сили", заяви той.

Хрицак добави, че Съветът за сигурност на Украйна взима всички необходими мерки, за да осигури освобождаването на всички пленници.

Междувременно ФСС разпространи днес видеозапис с трима членове от екипажите на арестуваните в неделя украински кораби. Всеки от тримата моряци признава, че е преминал незаконно руската граница.

Не става ясно дали е упражнена принуда върху мъжете да говорят. На записа обаче се вижда ясно, че единият от тях чете субтитри, отбелязва Ройтерс.

Руската брегова охрана подложи на обстрел в неделя три украински военни кораба, опитващи се да минат през Керченския проток, близо до анексирания от Русия Кримски полуостров. В последствие Русия задържа плавателните съдове и техните екипажи, припомня БТА.

Ескалацията на обстановката в неделя изостри още повече и без това високото напрежение след анексията от Русия на Крим през 2014 г. и подкрепата й за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase