Снимка: Reuters

Аукционна къща "Кристис" предлага на търг електронната китара на легендарния американски музикант Боб Дилън, с която той свири през 1965 година на прочутия фестивал в Нюпорт, щата Род Айлънд, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

Предварителната оценка на китарата "Фендър-Стратокастър" е между 300 и 500 хиляди долара.

На 25 юли 1965 г. на фестивала в Нюпорт 24-годишният тогава Дилън се появява на сцената с електронна китара вместо с традиционната акустична и е освиркан от публиката. След това музикантът дълги години не стъпва въобще в града. Според мнението на  авторитетното музикално сп. Rolling Stone обаче именно този концерт е едно от най-значимите събития в историята на музиката.

Китарата е била оставена от Дилън на борда на частен самолет, който той и групата му са използвали в продължение на няколко месеца след изявата в Нюпорт.

Музикалният инструмент почти половин век е бил в дома на Вик Кинто от щата Ню Джърси, който е бил пилот на самолета.  През 2011 година дъщерята на Кинто е потърсила експерти, за да потвърдят, че китарата наистина е била на Боб Дилън.

На аукциона, който ще се състои на 6 декември, ще бъдат предложени също текстове на песни на Дилън, открити в калъфа на китарата. Някои са написани от музиканта на ръка, а други - на пишеща машина. Те са ранни версии на известни композиции като Absolutely Sweet Marie, Medicine Sunday, Jet Pilot и I Wanna Be Your Lover.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase