Снимка: Издателство "Махалото"

Издателство "Махалото" продължава пътешествието в света на музиката, като представя на български най-изчерпателната биография на невероятния Боб Дилън.

Музикант, който променя самата същност на популярната музика, поет, предложен за номинация за Нобелова награда, "говорителят на своето поколение", който не се страхува да казва сериозни неща в среда, която никога не е била възприемана особено сериозно, културна икона, станала част от кодовете на съвремието ни – Боб Дилън е всичко това и още много. Цитиран от Папата и награждаван от президенти.

Боб Дилън се движи по магистралата на живота си самотен и горд, непредвидим и гениален. И го прави с такова умение, остроумие и плам, че вдъхновява и други да тръгнат по същия път, а милиони да чуят най-съкровените си мисли и чувства, изразени в песните му.

Дилън е едно от най-известните имена в Западния свят и въпреки това големи части от живота му си остават обвити в тайнственост. Цялата история, базирана на документирани факти и свидетелства от първа ръка на стотици творци, близки приятели и роднини се появява за пръв път на страниците на „По магистралата на живота“, за да разкрие мъжа зад легендата, вдъхновението зад песните, самотата зад славата.

Хауард Саунс умело въвежда читателя в историята на личния живот на Дилън, без да изпуска от фокуса си най-важното – неговата музика. Книгата е преведена в редица страни и според общото мнение е стандарт в писането на музикални биографии и забележителна хроника за живота на един забележителен творец.

Ето и 15 факта за Дилън, които не всеки знае

- Преди официално да стане Боб Дилън, Робърт Алън Зимърман за кратко се подвизава с прозвището Елстън Гън.

- Първият му професионален запис е за Хари Белафонте, където Дилън свири на хармоника.

- Едно от хобитата му е да играе шах и с годините става много добър.

- Първият му вариант на текста на „Like a Rolling Stone” е бил дълъг 6 страници.

- Крис Кристофърсън е бил пазач в студиото в Нашвил, където Дилън записва Nashville Skyline през 1969 г.

- Освен музикант, Дилън е и талантлив художник. Обложката на албума му от 1970 г. Self Portrait е негово дело.

- След като Елвис умира, Дилън не проговаря на никого в продължение на седмица.

- През 1987 г. Боб Дилън прави турне от шест концерта с Grateful Dead.

- Брус Спрингстийн го представя по време на церемонията за въвеждането му в Рокендрол залата на славата през 1988 г. с думите: "Няма нито една душа, която да не му дължи благодарности."

- През 2008 г. комитетът на наградите „Пулицър“ отличава Дилън за неговите „композиции с невероятна поетична мощ“.

- От 1988 г. като част от неговото „Безкрайно турне“ Боб Дилън изнася поне по 100 концерта годишно. На 3 юни 2010 г. той беше и в България.

- Дилън е два пъти женен и два пъти разведен, има 6 деца и 9 внуци. На колата му има лепенка, на която пише "Най-великият дядо на света".

- Дилън е най-пиратстваният артист в историята на звукозаписната индустрия и въпреки, че взима възможно най-строги мерки, за да опази творчеството си, лентите непрекъснато изчезват от заключени сейфове и по неведоми пътища се оказват на черния пазар.

- Освен за публиката, песните му са безкраен източник на вдъхновение и за колегите му музиканти – всички сме чували огнената версия на Джими Хендрикс на „All Along the Watchtower“, „Masters of War" в изпълнение на Pearl Jam, „Knockin’ on Heaven’s Door“ във варианта на Guns’N Roses… Списъкът е дълъг и доказва колко непреходно и велико е творчеството на Дилън.

- Дилън предизвиква безпределна лоялност у феновете си, напомняща много за таен култ. Сред любопитните примери е историята на мъж на име Уебърман, който в продължение на месеци се рови в боклука му и издава книга, посветена на "находките" си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase