Общ преглед

 

За седма поредна година феновете на тежката музика си дадоха среща в Каварна, на едноименния фестивал.

И като в една истинска връзка, любовта между тях и организаторите бе поставена на изпитание и изживяха най-трудния си период досега.

Като групи със сигурност това не е най-силната година, а посещаемостта се сведе до около 5 000 души за трите дни.

Но именно когато е най-трудно е и най-сладко. Каварна Рок е жив и дано тази тежка година остане в историята, защото фестивалът си е марка и феновете заслужават това шоу. А и не са много големите фестивали и концерти извън София. Затова само адмирации за организаторите и публиката.

В първите два дни на стадион Калиакра забиха Dio Disciples, Michael Schenker, Глен Хюз, Stryper с Jeff Scott Soto, Dokken, Big Noize и Себастиян Бах, D2 с Дичо, Команда 5 и БТР.

Третата вечер обаче бе черешката на фестивала тази година, и събра най-много хора.

Началото бе поставено от соло с гайда, след което на сцената се качиха пловдивчаните от Ренегат. Стегнат сет, който започна с парчето "Пропаст" и продължи с известни и чисто нови песни.

След тях се появиха Ахат със Звезди, които отново доказаха, че са една от най-добрите концертни банди у нас.
 
Малко преди 20.00 на сцената  на Kavarna Rock се качи и първият чуждестранен гост на вечерта – италианците Rhapsody of Fire.

Кулминацията обаче бе Kamelot, които гостуват за втори път у нас, но за първи с новия си вокал Tommy Karevik. Той определено допадна на феновете, които видяха и няколко изненади в концерта на бандата. Освен класики като "Rule the World", "Ghost Opera" и "March Of Mephisto", метъл общността на стадиона видя и интересни колаборации.

Женският вокал на Epica Simone Simons се включи в изпълнението на "The Hounting", а по-късно на сцената с Kamelot се изяви и вокалът на Rhapsody of Fire - Fabio Lione.

Финалът на фестивала бе поставен от Lizzy Borden, които гостуваха за първи път у нас.

Калифорнийската група представи запомнящо се шоу, в което фронтменът Lizzy Borden и музкантите разиграха истински метъл-хорър на сцената. Герои в него бяха смъртта, дяволът, както и оригиналният главен персонаж, наречен Oblivion. Кулминация бе ритуалното убийство на девойка на фона на "There Will Be Blood", веднага след което Lizzy слезе в първите редове пред публиката, със стичаща се кръв по лицето и ръцете.

Финалът на сета пък бе повече от изненадващ след като след черепите и кръвта отстъпиха място на китарно соло на националния ни химн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase