Снимка: архив, Булфото
fallback

По съветско време вече ръждясалите наблюдателни кули и бодливи телени огради, близо до българското село Щит, спирали хората, бягащи от комунизма през границата в Турция.

Сега, 25 години по-късно, една нова "Желязна завеса" – чисто нова ограда, гарнирана с бодлива тел - беше издигната с цел да спре преселението, което се движи в обратната посока – мигранти, преминаващи от Турция в Европа, коментира в свой материал Франс прес.

Oще по темата

"Беше различно преди. Тогава нямаше бежанци, които да идват, а български затворници и други хора, които искаха да избягат", спомня си Иван Петков, пенсионер от Щит.

Оградата е част от усилията на България да избегне възможността да се превърне в новия мигрантски маршрут към Европа, след като страните от Западните Балкани затръшнаха границите си за бежанците.

Еврочленката България започна изграждането на оградата по протежение на границата си с Турция в края на 2013 г., след като видя огромен брой мигранти да преминават границата й с Турция. Сега работата се ускори, допълва изданието.

По време на Студената война, от 1945 г. до 1989 г., когато България беше под комунистическо управление и съюзник на Москва, турците, съюзници на Запада, бяха "врага".

Много хора, не само българи, но и източногерманци, чехи, поляци и други, се опитваха да избягат в Турция. Десетки бяха убити при опита си за бягство, а други просто изчезнаха.

"Ако лице или животно докоснеше бодливата тел, алармата веднага тръгваш"“, спомня си за онези времена граничен полицай.

На местните било наредено да докладват за „външни хора“ на властите, а ситуацията не е много по-различна сега, с граничната полиция, разположена по големите кръстовища в региона и проверката на всички превозни средства, заключава Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 години

Продължава провалената политика за "МИГРАНТИТЕ"! Малко ли и им бяха тези терористични атаки,та продължават да приемат фанатични мюсюлмани,които никога няма да се интегрират в Европа! БРАВО НА ОРБАН - единственият реален политик в Европа1

26

Анонимен

преди 8 години

Чакам извинение от Франция.Готов съм да им предложа безплани *** и джипсита които да си отглеждат толерантно, а аз да им плащам пари з това

25

gtf

преди 8 години

аз не видях критика в статията, наистина границата трябва да се пази, както едно време - за това се казва граница и да - турция все още е враг вероятно и винаги ще бъде (докато съществува)

fallback