Снимка: архив Reuters

Балканският маршрут за бежанци и мигранти от полунощ на практика е затворен, след като Словения започна да прилага нов режим за влизане в Шенгенската зона и престана да пуска мигранти без валидни паспорти и визи, предаде Танюг.

След решението на Словения Сърбия обяви, че ще съгласува с Европейския съюз всички мерки във връзка с мигрантите и ще ги прилага на границите си с Македония и България, пише БТА.

Още по темата

"Предвид новия режим, който въведе членката на Европейския съюз /Словения/, Сърбия не може да позволи да се превърне в сборен център за бежанци, така че ще съгласува всички мерки с ЕС и ще ги прилага реципрочно на южната и източната си граница", съобщи сръбското министерство на вътрешните работи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто приветства "преките действия", които Сърбия и Словения предприемат за засилване на контрола на границите си.

Междувременно хърватският министър на вътрешните работи Влахо Орепич заяви, че Хърватия, която е членка на ЕС, но не и на шенгенската зона, от полунощ прилага нови мерки за влизане в страната на мигрантите и ще пропуска само тези с валидни документи.

Македония също е затворила "напълно" границата си за нелегални мигранти, след като Словения и Сърбия обявиха нови по-строги ограничения за влизането на мигранти, заяви за Ройтерс полицейски служител, пожелал анонимност. Според македонското вътрешно министерство нито един мигрант не е влязъл от Гърция в Македония вчера.

Словенският премиер Миро Церар потвърди затварянето на балканския маршрут за мигранти веднага след срещата на върха Турция -ЕС в понеделник, съобщи агенция Хина.

"Срещата изпрати много ясно послание на всички трафиканти на бежанци и нелегални мигранти - балканският маршрут вече не съществува", каза Церар. Той съобщи също, че Словения ще махне телената ограда на границата с Хърватия само ако и Хърватия засили контрола на границите си и направи невъзможно преминаването на нелегални мигранти, съобщи регионалната телевизия Ен1.

На срещата на върха лидерите на Европейския съюз постигната принципно споразумение с Турция за бежанската криза, но окончателното решение бе отложено за следваща среща, насрочена на 17 март, за да могат страните членки да разгледат новите искания, предявени от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase