Общ преглед

"Хората, които ни критикуват, че протестираме за пари, дали са били мишена на стрелба? Вадили ли са разплискани трупове при катастрофа? Когато стане нещо, ние отиваме там, а хората бягат". 

Това каза пред Dnes.bg Кирил Божков, полицай с петгодишен стаж в Самоков. Той е един от полицаите, които за втори ден днес протестират на жълтите павета срещу намерението на правителството да ореже наполовина 20-те им заплати при пенсиониране и надбавките за прослужено време.

Още по темата

Божков заедно с около още 200 полицаи бе пред парламента в края на работния ден на депутатите. Протестът освирка много от избраниците, други за малко не наби - като шефа на вътрешната комисия Атанас Атанасов.

Кирил Божков е готов да напусне полицейската служба, защото след планираните промени ще получава 800 лева.

"Един човек на бензиностанция взима 600-700 лева. Каква отговорност носи той, каква аз?", пита полицаят. Той е категоричен, че реформа трябва да има. Но тя не трябва да реже от парите на полицаите, а да разбере къде изтичат парите в системата.

"Как всяка година бюджетът на МВР се увеличава, полицаите намаляват и пак не стигат парите", пита Божков. "Един ремонт на "Астра" струва 14 000 лева по фактура. На "Нива" по границата - 35 000 лева. Това нормално ли е?", пита той. 

Според него Румяна Бъчварова е поставено лице, а премиерът Бойко Борисов никога не е бил полицай. 

На протеста има и жени полицайки. И те, и колегите им мъже, обаче не са готови да говорят много пред медиите. Обвиняват журналистите, че настройват хората срещу тях, изкарват ги корумпирани и непрофесионалисти. 

Една от полицайките все пак се престраши да говори. "С промените се намаляват заплатите, но никой не го казва това", обясни тя пред Dnes.bg. Не иска да се представи с името си, не иска и да бъде снимана. Казва само, че има 18 години стаж и в момента е младши инспектор в софийско поделение. И тя кани хората, които критикуват полицаите, да си сменят местата. 

"Нека да дойдат да дадат едно дежурство, да придружават психично болен, да дойде някой на протест, да дойдат в циганските мехали, да видят как работят полицаите. Отделно ние всичко сами си купуваме - компютри, материали, принтер, колите си оправяме сами... Всичко е от нас", изреди жената.

Тя попита хората дали си дават сметка и как работят експертите в полицията. "Да не мислят, че е като по криминалните филми, като Хорейшио - цък, цък и на компютъра веднага излиза. Ние нямаме масив с отпечатъците на всички хора, как да се търсят следи и да се откриват престъпници?", обясни полицайката. 

На въпроса защо не са протестирали срещу тези неща, а се вдигат за привилегиите си, жената е категорична: Всеки нормален човек би протестирал за това. Ние и досега едвам свързваме двата края. 

Тя разказва и че всички полицаи са теглили заеми, които се надяват да върнат с бонус 20-те заплати. И пак ще останем без пари, допълва полицайката. 

И тя не пести критики към Румяна Бъчварова. "Министърката не знае дали е на МВР, дали е в МВР", казва тя. Жената е възмутена и че не се уволняват хора в канцелариите, а се принуждават редовите полицаи да напускат.

"Ето ти съкращение на полицаи, които работят. Много ми е интересно като се махнат полицаите с опит, кой ще остане. Аз нищо че съм от 18 години полицай, продължавам да се уча", разказа още жената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар