Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов е ядосан на протестиращите полицаи, които вчера блокираха пътища в столицата и страната.

Още по темата

Преди началото на заседанието на Министерския съвет, той заяви, че е крайно недопустимо униформени служители в полицейски автомобили да дават пример на обществото за незаконни действия.

От думите на главсека Георги Костов пък стана ясно, че ще има наказания за това.

Бойко Борисов подчерта, че има законови начини за протест и беше обявено, че ще се водят разговори по роблемните теми за привилегиите и социалните пакети.

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила, е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави – и те не са съгласни, но има надлежен ред, по който да се прави", настоя той.

Борисов изтъкна, че кабинетът дава 180 млн. лв. повече за тази година на МВР и 57 млн. лева повече на Българската армия.

Той призна, че полицаите имат право за това, че когато са подписвали трудовия си договор с държавата, са назначени при дадените условия, затова те ще се запазят.

Премиерът обаче изпрати послание на униформените чрез главсека Георги Костов: "Всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще попадне под ударите на закона".

Бойко Борисов заяви, че за кабинета полицаите, съдебната охрана са "мили хора", но еднакво мили са доктори, инженери, учители... Премиерът коментира, че дадените допълнително на МВР 180 млн. лева са два пъти повече от целия бюджет за култура, а и от парите за спорт.

"И те да спретнат това снощи, да тормозят обществото... За мен не е никакъв проблем да не съм премиер. Ще дойде такъв като Орешарски и ще им даде 500 млн., но след две години тази държава няма да има какво да яде", ядоса се той.

Борисов беше категоричен, че администрацията в МВР ще е трета категория труд, защото, по думите му, няма разлика с останалите чиновници.

"Първа категория ще са тези, които са на границата, на улицата, влизат в пожарите", посочи той.

Премиерът уточни, че новоназначените полицаи ще получават до 10 брутни заплати при пенсиониране.

"Към днешна дата тези, които са постъпили, може да са постъпвали за тези 20 заплати. Нека новопостъпилите да идват за каузата да бранят обществото, с любов към тази професия", коментира той.

Бойко Борисов поиска да се прецени – дали и в съдебната власт трябва да се получават 20 заплати при пенсиониране. Той съобщи още, че порционът храна се запазва. Отпуските обаче стават 20 работни дни.

"Има служители с по 400 и нагоре дни отпуски, натрупани и не ги ползват, за да чакат да им платим, а ние плащаме за допълнителен труд на колегите им. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни, като заварените ще си ги вземат", обясни той.

Парите за прослужено време ще влязат в работната заплата.

Премиерът не пропусна да разкритикува опозицията. "Най-малко им отива на ДПС, още по-малко на БСП, да говорят за пари в МВР", коментира той и напомни вдигането на заплати във ведомството с 200 млн. лева, без да има пари за това.

Според Борисов полицейският синдикат би трябвало да протестира не за друго, а за това, че гаранцията за бит полицай е 500 лева.

В крайна сметка се оказа, че вътрешната министърка Румяна Бъчварова не е в Англия, защото десетки журналисти я видаха на мониторите в МС, че присъства на правителственото заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase