Снимка: Reuters
fallback

Въпреки че изминаха шест месеца от трагедията с изчезналия малайзийски самолет, все още случилото се е обект на най-различни предположения, пише Би Би Си. Внезапните драматични събития често провокират вълна от конспиративни теории - смъртта на принцеса Даяна, 11 септември, убийството на Кенеди.

Основната разлика с полет MH370 е, че дори няма официална версия. Никой не знае какво е станало със самолета.

Oще по темата
„Много рядко се случва да нямаме убедителен отговор за някое събитие“, казва журналистът от "Таймс" Дейвид Аронович, който има книга за конспиративни теории.

Освен това е трудно човек да повярва, че един самолет просто може да изчезне след разкритията, които направи Едуард Сноудън за глобалното наблюдение от страна на Националната агенция за сигурност на САЩ. Хората са наблюдавани, но един самолет не може да бъде намерен, казва Джован Бифорд, автор на книга за конспиративните теории.

"Тези две неща си противоречат и е нормално хората да смятат, че нещо става", добавя той.

В началото почти всеки човек имаше теория. Тъй като има много малко сведения, е трудно да се обори напълно всяко едно предположение.

Малко по-късно излезе информация от сателитите, че полетът е бил прекъснат някъде на запад от Австралия, което пребори повечето хипотези. Но те се възродиха с нова сила, когато втори самолет на малайзийската компания бе свален в Украйна.

Самолетът е бил свален от САЩ/ Тайланд

Авторът Найджъл Котърн смята, че самолетът е бил свален от американски или тайландски бойци по време на военно обучение. Често има подобни обучения, а и не се случва за първи път граждански самолет да бъде свален от военни. Така през 1983 г. корейски самолет бе свален от Съветския съюз, а американската флота свали ирански самолет през 1988 г. Също така и трагичният MH17, който най-вероятно е свален. Но при всички тези случаи катастрофите са били обявени бързо.

Разбира се, трудно е да се повярва, че американците и тайландското правителство могат да потулят свалянето на Боинга. Но част от изкуството на творенето на конспиративни теории е да се говори са прикриване. Веднъж в теорията да бъде включено, че правителство укрива нещо, и наистина става трудно да се докаже, че това не е вярно.


MH370 и MH17 са един и същ самолет

Във форумите има дискусии, че самолетът, който се разби в Украйна, всъщност е изчезналият MH370. И двата самолета са един модел, но падналият в Украйна е модел от 1997 г., а изчезналият е от 2002 г. Поддържниците на тази теория казват, че снимките доказват, че разбилият се самолет в Украйна е по-нова версия.

„ MH17 трябва да има допълнителен прозорец до втората странична дясна врата, какъвто MH370 няма, както и останките от самолета в Украйна“, отбелязва един потребител.  Също така много хора се концентирарт и около това, къде е позициониран малайзийският флаг върху самолета.

Според проруски бунтовнически лидер хората в самолета са били мъртви дни преди излитането на самолета.

Но други блогъри опровергават теорията с прозорците и флага. Кой може да открадне самолет с 239 пътници на борда и да го скрие за шест месеца? Възможно ли е да вярваме, че самолетът е бил пълен с трупове и е изместил редовния полет на Малайзийските авиолинии от Амстердам до Куала Лумпур?

Експертите обаче са категорични, че става дума за съвпадение за това, че два малайзийски самолета станаха повод за трагедия. „Конспиративните теоретици изключват напълно възможността за проста случайност, което е много наивно“, заявява експерт.

Самолетът е в Пакистан

Пенсиониран американски лейтенант лансира друга версия. Според него изчезналият самолет може да е в частта от Пакистан, контролирана от талибаните, и да бъде използван в по-късен етап срещу САЩ. "Ако пакистанското правителство не проговори скоро, това ще изглежда като съучастие", казва той в интервю по Фокс Нюз. По думите му самолетът може да се използва да удари самолетоносач или да атакува Израел.

Според лейтенанта американското правителство знае много повече от това, което казва, защото не иска да злепостави съюзниците в региона.

Рупърт Мърдок също е един от поддръжниците на теорията за Пакистан. Той е написал в Туитър: "Светът е разтърсен от изчезването на Боинг 777. Може би той не е катастрофирал, но е откраднат и скрит, може би някъде в Северен Пакистан!"

Но скоро и тази теория бе отхвърлена, защото се установи, че самолетът се е отправил на юг към Индийския океан. Последното търсене обхваща 60 000 кв. км площ от южната част на океана до западната част на Австралия.

Китайската подводница

Британският юрист Майкъл Шримптън пък твърди, че самолетът е свален от китайска подводница южно от Виетнам. На борда имало човек, когото китайците искали да убият. Авторът на тази теория обаче дори не знае кой е този някой.

Но и тази хипотеза е недостоверна, защото при такива обстоятелства щеше да има отломки от самолета. А и южната част на Виетнам е била претърсена още в началото.

Персоналът на технологична компания е бил отвлечен

На борда на самолета е имало 20 служители на американската компания Freescale, която прави микрочипове за различни сектори, включително и за сигурността. 12 от служителите са били от Малайзия, а 8 - от Китай. В една теория на конспирациите се твърди, че американците са се страхували да не изтече секретна информация от служителите в Китай и затова са отвлекли самолета и са го скрили в база на САЩ на Диего Гарсия.

Друга версия пък обвинява, че китайците са отнели контрола над полета, за да разпитат служителите на Freescale относно обхвата на американското наблюдение.

Самолетът е станал жертва на кибератака

На конференция миналата година военен консултант е успял да хакне виртуални самолети, които са се движели на автопилот. Той е използвал смартфон и приложение, което той е разработил.

След изчезването на самолета експерт предположил, че Боингът може да е станал жертва на кибератака и контролът на самолета може да е бил отнет от мобилен телефон.

Но колко уязвими могат да бъдат наистина самолетите? Според Федералните авиационни служби същият хак не може да се използва срещу сертифициран хардуер.

Противник на тази теория допълва, че пилотът винаги може да изключи автопилота на самолета, ако се появят промени в курса. Ако някой е хакнал системата, пилотът ще премине на ръчно управление и никой не би могъл да контролира посоката на курса.

Някои от хората, които измислят тези теории, искат да спечелят пари от това - биха могли да напишат книга или да добият популярност.

Но хората търсят отговор на въпроса и се страхуват да признаят, че не се знае какво се е случило със самолета. Предпочитат да вярват в абстрактни предположения и големи световни заговори, отколкото да понесат страха от неизвестното. Повечето граждани на развити страни летят със самолети и е притеснително да признаят, че не се знае какво е станало с MH370.

Изчезването на самолета може би ще поражда още много години най-невероятни предположения. И докато не бъдат намерени останките и мистерията не бъде разрешена, ще има още много подобни конспиративни теории.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 9 години

Според проруски бунтовнически лидер хората в самолета са били мъртви дни преди излитането на самолета- ГЛУПОСТИ. На първия самолет мнозинството са жълтури, на втория -са малцинство.

19

Анонимен

преди 9 години

Кажете за оня другия самолет, КОЙ го свали, КАЖЕТЕ ЗА ТОВА АКО СТЕ ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТИ, А НЕ СЛУГИ!

18

Анонимен

преди 9 години

Цялата соц. *** пак се е събрала на раздумка тук.

fallback