Снимка: Reuters

Самолетът Боинг на малайзийските авиолинии, разбил се в Източна Украйна на 17 юли, е бил пробит във въздуха от голямо количество обекти, летящи с висока скорост.

Още по темата
Това е довело до разпадането на машината на парчета по време на полета, предадоха световните агенции. Те цитират заключенията в предварителен доклад на холандските авиационни следователи от разследването на катастрофата с малайзийския пътнически самолет, свален над Източна Украйна на 17 юли.

"Снимки на отломките от самолета, изпълнявал полет МН17, показват, че той е поразен и пробит на множество места отвън от множество обекти, летящи с висока скорост, което е причинило разпадането на Боинг 777 на Малайзийските авиолинии по време на полета", се посочва в доклада, цитиран от ДПА и от Асошиейтед прес.

Разследващите трагедията не са открили доказателства за техническа грешка или действия на екипажа, които да са довели до разбиването на самолета, се посочва още в доклада на холандското Бюро за сигурност.

Самолетът на Малайзийските авиолинии, летял от Амстердам до Куала Лумпур, се разби през юли над Източна Украйна. Всички 298 души на борда, повечето от тях холандци, загинаха.

Украинското правителство и западни лидери заявиха, че има сериозни доказателства, че самолетът е бил свален от проруските сепаратисти с руски оръжия. Русия обаче отрече твърденията, че са доставяли ракети и оръжия на бунтовниците.

При анализа си холандските авиационни следователи са разчитали на данните от черните кутии на самолета, сателитни изображения и снимки от мястото на катастрофата, данни от въздушен контрол.

Холандските експерти не са посещавали мястото на катастрофата, тъй като там се водят военни действия, но снимките и останалите доказателства показват, че самолетът се е разбил още по време на полет.

Въпреки че докладът не е окончателен, констатациите са значителни. В него обаче не се приписва вина или отговорност за катастрофите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase